Canyon raadt na stuurbreuk Van der Poel eigenaars af om op Aeroad te rijden

De renners van Alpecin-Fenix rijden voorlopig niet op de nieuwe Canyon Aeroad, maar de Ultimate of het oude model. De Duitse fietsenfabrikant wil eerst uitzoeken wat er misgegaan is met het stuur van Mathieu van der Poel tijdens Le Samyn.

Canyon raadt na stuurbreuk Van der Poel eigenaars af om op Aeroad te rijden

Het was een bijzonder beeld, Mathieu van der Poel die het peloton mende met een deels afgebroken stuur in de slotkilometers van Le Samyn afgelopen dinsdag. De Duitse fabrikant wil eerst uitzoeken wat er is misgegaan en vraagt professionele teams om tot die tijd gebruik te maken van het oudere model Aeroad of de Ultimate. "We doen er alles aan om de fietsen zo snel mogelijk te voorzien van een stuur dat voldoet aan de veiligheidseisen van zowel ons als onze klanten", zegt Canyon in een persbericht. In dat bericht vertellen de Duitsers dat het duidelijk was dat Van der Poel zijn stuur afbrak tijdens de wedstrijd en dat het duidelijk te zien was dat hij een stuk materiaal weggooide, waarna hij de finale met een bungelende shifter reed. "Gelukkig viel hij niet, maar we willen absolute zekerheid hebben dat niemand gewond raakt, voordat we de oorzaak van het probleem weten. Het gaat om twee type sturen (CP0018 en CP0015), die op de huidige Aeroad CF SLX en CFR zitten.

Naast Alpecin-Fenix rijden ook de renners en rensters van Movistar op fietsen van Canyon.

Meerdere delen

Deze sturen bestaan uit drie delen. De zijkanten worden in het middendeel geschoven en vastgezet met een paar bouten. De fietsen worden namelijk in een doos vervoerd terwijl de uiteinden van het stuur losgehaald zijn. Zo past de fiets in de doos zonder alle kabels te hoeven verwijderen. Ook kan de breedte van het stuur op deze manier worden aangepast. Het stuur van Van der Poel is echter niet op de plek van deze bevestiging, maar ter hoogte van de shifter gebroken. Overigens is dit niet het enige probleem met de Aeroad. De bevestiging van de zadelpen moest worden aangepast. Vuil wat tussen de zadelpen en het frame komt, zorgt ervoor ervoor dat de klem die de pen op zijn plek houdt niet goed werkt.

Nieuws
  • Cor Vos