José de Cauwer: 'Tranen in m'n ogen na de Strade, één van de mooiste klassiekers ooit'

Prachtige woorden van de Belgische commentator na een historische Strade Bianche. Uiteraard over Mathieu van der Poel, maar ook over de wedstrijd in het algemeen.
jose de cauwer

Hij is 71 jaar en volgt het wielrennen al bijna net zolang, maar zo fraai als gisteren in de Strade Bianche had José de Cauwer de koers bijna nog nooit gezien, vertelt hij aan Sporza. "Het was aboluut één van de mooiste klassiekers ooit. Pure bibbermomenten, met de tranen in m'n ogen. Hier komt vooral de hele wielrennerij als grote winnaar uit. Ik stuurde direct na de koers een berichtje naar Michel Wuyts met de tekst: 'volgens mij zijn we in een nieuw tijdperk beland'. En dat gaat dan vooral over de manier van koersen"

Dat is natuurlijk grotendeels aan Mathieu van der Poel te danken en De Cauwer is dan ook vol lof over de Nederlands kampioen. "Ik heb al veel versnellingen gezien, maar zo'n versnelling heb ik de laatste jaren niet meer gezien. Hij had daarvoor al formidabele signalen gegeven. Door gemakkelijk te anticiperen op aanvallen, liet hij al zien dat hij meer dan sterk was. Het is een fenomeen."

Maar het is niet alleen VDP wat de klok slaat. "Er waren twee Tourwinnaars mee: normaal spreek je niet over die renners vóór juni. Sterk dat Pogacar en Bernal zich wilden opladen voor de Strade Bianche. En dan komen Pidcock en Van Aert er nog bij... Ik vroeg me meteen af: zitten we nu naar het nieuwe wielrennen te kijken? Dit is gewoonweg super."

Hij besloot met ware woorden: "Als je niet van deze editie van de Strade Bianche kan genieten, kan je van geen enkele sport genieten. Dit was een koers die lang zal bijblijven. Ik heb echt, echt, echt, echt genoten."

Laatste nieuws