5 Redenen waarom de docu 'Ronde 104' verplichte kost is voor iedere wielerliefhebber

In 'Ronde 104' van Sporza krijg je in ruim een uur een inkijkje in alle facetten van de Ronde van Vlaanderen. Verplichte kost voor iedere wielerfan vindt onze redacteur. Dat legt hij uit aan de hand van 5 punten.
de ronde 104

Je bent wat mij betreft geen wielerliefhebber als je 'Ronde 104' niet hebt gezien. Elk beeld ademt koers in die docu. Moet ikje nog overtuigen, lees dan even onderstaande 5 punten - en klik daarna op de link om te kijken (en als je 'm al hebt gezien, kijk nog eens!)

1) Je leert de renners/ploegleiders op een andere manier kennen

De beelden uit de ploegleidersauto zijn heerlijk om te zien. Als je de hele dag in de auto zit om de koers te volgen, vergeet je dat er een cameraatje in de auto zit en daardoor zien we iedereen gewoon zoals-ie echt is in het heetst van de strijd.

Ik was zelf met name onder de indruk van de gebroeders Roodhooft. Een soort rust en positieve nonchalance gekoppeld aan professionaliteit* - eigenlijk zoals Mathieu koerst...

*Dit bleek bijvoorbeeld uit hoe ze omgingen met de mogelijke fietswissel bij Mathieu.

2) Je leert dat ploegbesprekingen niet echt heel veel lijken voorstellen

De leegheid van die meetings werd maar weer eens aangetoond. Bij Deceuninck-QuickStep kwamem ze niet veel verder dan 'we moeten de koers winnen en op Mathieu van der Poel letten', terwijl ze bij Alpecin-Fenix inderdaad bevestigden dat Mathieu van der Poel de kopman van dienst was.

Een sterke analyse van Tom Steels...

3) Je leert dat de hectiek in de koers nog veel groter is dan je al denkt

In je joggingbroekie op de bank ervaar je zelf een enorme rust als je koers kijkt, maar hoe anders is dat bij de volgers. Dikke stress als er een cameraman wat onhandig z'n camera uitschakelt, en natuurlijk ook stress bij lekke banden en andere momenten. Het meeleven van iedereen in de koers is geweldig om te zien - alleen al de beelden bij de val van Alaphilippe zijn beter dan alles wat Shakespeare heeft geschreven.

4) Je leert dat men ondanks die hectiek de humor zeker niet verliest

Er is veel ruimte voor humor bij de volgers. Ploegleiders die in de auto reageren op woorden die José de Kauwer de eter (expres met K en zonder h..) inslingert, mooie cynische opmerkingen over de coureurs, humor onderling tussen de ploegleiders; er valt gelukkig naast de hectiek ook genoeg te lachen in de koers

José de Cauwer zei hier ironisch over Herman Frison dat hijeen goede vertering had...

5) En het is natuurlijk alvast lekker in de sfeer komen voor aanstaande zondag

Wil je alvast een virus oplopen dat wél positief is - Het Ronde van Vlaanderen-virus - dan klik je op het linkje hieronder. Of kijk je het terug via je tv-aanbieder. Of... je verzint maar een manier om deze docu te kijken. Je krijgt gegarandeerd zin in zondag, dat beloof ik je!

En in dit linkje kijk je 'm terug!

Laatste nieuws