Maakte Peter Sagan een beginnersfout? 'BORA-hansgrohe maakte tempo toen hij ging plassen'

Gisteren won Taco van der Hoorn op prachtige wijze de derde Giro-rit. Helemaal zijn eigen verdienste, maar in de achtergrond maakte BORA-hansgrohe wel een fout, die Van der Hoorn een duwtje in de rug heeft gegeven. Dat vertelt Iljo Keisse in zijn column in Het Nieuwsblad.

Maakte Peter Sagan een beginnersfout? 'BORA-hansgrohe maakte tempo toen hij ging plassen'
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

"Je ziet het niet vaak meer, maar gisteren dus wel: Taco van der Hoorn won de rit als overlever van de vroege vlucht. Helemaal zijn verdienste, maar een paar koersfeiten hebben hem wel een duw in de rug gegeven", schrijft Keisse.

Volgens de Belg van Deceuninck-Quick Step stopte Sagan samen met Oss op zo'n 80 kilometer van de meet voor een plaspauze. Juist op dat moment ging de rest van zijn ploeg BORA-hansgrohe tempo maken om Van der Hoorn en co. bij de lurven te grijpen.

"In de afdaling van de klim brak het peloton in vier stukken uiteen, waardoor Oss en Sagan veel tijd nodig hadden om terug te keren. Bora-Hansgrohe had al een minuut goedgemaakt op de vluchters, maar moest wachten op Sagan en zo van vooraf aan beginnen. Toch wel een foutje van de kopman."

Daarbij komt volgens Keisse ook nog dat Deceuninck-Quick Step geen sprinter mee heeft. Andere teams zijn volgens hem gewend dat de blauwe brigade van Patrick Lefevere het initiatief neemt in de achtervolging. "Nu hoeven we dat niet te doen en dan zie je de rest naar elkaar kijken: ‘Euh, wie gaat er nu precies beginnen te rijden? Wanneer moeten we beginnen?'"