Cadel Evans geeft Remco Evenepoel tips: 'Speel zo veel mogelijk op zeker'

Cadel Evans weet wat het is om over onverharde wegen te koersen. In 2010 was hij immers de beste tijdens een, compleet verregende, Strade Bianche-rit in de Giro. Hij heeft tips en advies voor Remco Evenepoel.

Cadel Evans geeft Remco Evenepoel tips: 'Speel zo veel mogelijk op zeker'

Remco Evenepoel heeft nog niet zoveel ervaring met fietsen op onverharde wegen. De jongeling van Deceuninck-Quick Step reed in 2019, tijdens zijn eerste jaar als prof, de Ionica Adriatica Race. De eerste etappe van die wedstrijd voerde over onverharde wegen. Evenepoel zal niet met veel plezier terugdenken aan die dag. Zijn ploeggenoot Alvaro Hodeg won, maar Evenepoel zelf kwam ten val en kon een kruis maken over zijn klassementsambities.

De Girorit van vandaag heeft hij alvast verkend en volgens Evans is een goede voorbereiding het halve werk. "Ik wist destijds perfect wat me te wachten stond. Ik had dat jaar bewust de Strade gereden", vertelt hij tegen Het Nieuwsblad. Hij voegt eraan toe dat hij videobeelden had gemaakt bij zijn verkenning en zo elke bocht kende.

Volgens Evans is de mentale voorbereiding ook belangrijk. "Zeur niet over het feit of zo’n rit wel of niet thuishoort in een grote ronde", zegt hij. Volgens hem was het uiteindelijk de zege die hem het meeste voldoening gaf.

Tot slot raadt hij Evenepoel aan om niet te panikeren. Evans stipt aan dat Bernal als voormalig mountainbiker in het voordeel is. "Verkijk je daar niet op en neem zeker geen risico's in je materiaal." Tijd verliezen is volgens Evans ook niet meteen het einde van de wereld: "Toen ik won, verloor Ivan Basso ruim twee minuten. Toch won hij de Giro nog. Niets hoeft verloren te zijn."