Nederlandse bewegingswetenschapper over impact val Evenepoel: 'Van der Poel is zó goed omdat hij nooit zwaar valt, daarom heeft Van Aert ook een probleem'

Remco Evenepoel brak onlangs op training zijn schouderblad, hand en rib. Daarnaast kampte hij met een luxatie van het sleutelbeen en twee gekneusde longen. Kortom, geen opbouw naar 2025 maar een flinke revalidatie.

Evenepoel

Evenepoel heeft zichzelf als doel gesteld om klaar te raken voor Luik-Bastenaken-Luik. Voor zijn trainingsongeluk werd gerept over eventuele deelname aan de Giro d'Italia, maar daar kan nu waarschijnlijk een streep doorheen. De Nederlandse bewegingswetenschapper Jim van den Berg denkt dat Evenepoel in topvorm kan raken voor Luik. "Niet iedereen zou dat op zo'n korte tijd kunnen, maar Evenepoel wel", vertelt hij tegen Het Nieuwsblad.

Giro d'Italia

De Italiaanse ronde daarentegen is compleet anders. Dan zou Evenepoel in een ideale voorbereiding in januari of februari al op hoogtestage moeten, en de kans dat hij dat haalt is bijzonder klein. "De dubbel Giro-Tour is niet realistisch. Het goede nieuws is dat toewerken naar Luik z'n voorbereiding op de Tour niet hypothekeert. Al is z'n buffer voor tegenslagen wel helemaal weg."

Toch stelt Van den Berg vooral een andere vraag: wat betekent deze tegenslag voor zijn gehele loopbaan? Of Evenepoel terug geraakt op zijn oude niveau is niet de vraag die volgens de Nederlander gesteld moet worden. "Evenepoel is nog maar 24 jaar, dan zit je in de fase in je carrière waarin je nog stappen vooruit wil zetten."

Mathieu van der Poel

De winter is daar volgens Van den Berg een uitermate geschikte periode voor. En die periode mist Evenepoel dus. "Het is de periode om een nieuwe stap vooruit te zetten in je ontwikkeling. Je moet geen bewegingswetenschapper zijn om te weten dat het zowat onmogelijk gaat zijn voor Evenepoel om die stap te zetten."

En dat is wel nodig als hij ooit de Tour de France wil winnen. "Hoe exceptioneel goed zijn seizoen ook was, als je kijkt naar wat er gebeurde in de Tour, is het wel nodig om een stap vooruit te zetten. Omdat hij te maken heeft met misschien wel de allerbeste renner aller tijden."

Een wielerloopbaan is een geheel, aldus Van den Berg. "Elk seizoen, elke grote ronde, iedere trainingsopbouw stapel je op en daardoor word je beter en beter. Daardoor is een Mathieu van der Poel - die bijna nooit ernstig valt - zo goed. Daarom heeft ook Wout van Aert een probleem: ook hij valt relatief vaak met zware gevolgen. Dat staat het beter worden enorm in de weg. Omdat je altijd een stapje terugzet in plaats van door te groeien."

Deze val heeft dus meer effect op Evenepoel dan het missen van enkel een paar maanden, zegt Van den Berg. "Het zou heel bijzonder zijn mochten we in 2025 een betere Evenepoel zien dan in 2024. Van dit soort valpartijen wordt geen enkele mens beter, dat vergt zoveel energie van je lichaam."

"En Evenepoel weet dat: die val in de Ronde van Lombardije in 2020 heeft z’n carrière met anderhalf jaar vertraagd. En ik vrees dat z’n carrière door deze valpartij weer met een half jaar of zelfs volledig seizoen vertraagd wordt."