Interview | Wout van Aert: 'Natuurlijk zit ik met geel in m'n achterhoofd'

Wout van Aert staat aan de vooravond van zijn derde Tour de France. Zijn rol is duidelijk: Primož Roglič ondersteunen en waar mogelijk voor eigen kans gaan. Een blindedarmontsteking verstoorde zijn voorbereiding, maar in hoeverre valt dat eigenlijk mee? "Ik ben beter in vorm dan gedacht", zegt hij op de persconferentie van zijn team Jumbo-Visma.

Interview | Wout van Aert: 'Natuurlijk zit ik met geel in m'n achterhoofd'
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Wout van Aert Wout van Aert

Voor Wout van Aert wordt de eerste etappe van deze Tour bijzonder. Het is voor het eerst dat hij mag starten in de nationale driekleur, en dat geeft hem wel wat extra vertrouwen, vertelt hij op de persconferentie van zijn team Jumbo-Visma.

"Ja, het is natuurlijk een mooie prestatie om nationaal kampioen te zijn. Ik had niet verwacht die trui dit jaar al te pakken", geeft hij aan. "Ik ben beter in vorm dan verwacht en die winst was goed voor het mentale gedeelte. Natuurlijk heb ik een grote motivatie om deze trui meteen te tonen in de grootste koers van het jaar."

De eerste twee ritten zouden Van Aert goed moeten liggen. Hij heeft ze nog niet verkend, vertelt hij. "Ik heb ze alleen online nog bekeken. We gaan de finale van de eerste rit nog verkennen. Het is een tricky parkoers, met veel lastige klimmetjes. Voor etappewinst, maar ook voor het klassement wordt dit een belangrijke dag. Ik verwacht dan ook een snelle etappe, met dan die finish bergop. Survival of the fittest in de sprint! Timing en energie sparen gaat belangrijk worden. Het gaat zwaar worden, maar normaal gesproken past dat mij me."

"Het openingsweekend is belangrijk", antwoord Van Aert op de vraag hoeveel vrijheid hij krijgt. "Ik heb vorig jaar gezien dat een ondersteunende rol en voor eigen resultaat gaan goed samengaan. Het is duidelijk dat ik vooral in het eerste weekend voor een etappe of het beste resultaat kan gaan. Maar het is ook duidelijk wat ons grootste doel is. Het klassement met Primož moeten we niet vergeten en altijd in het achterhoofd houden. Maar ik krijg wel de ruimte om m'n eigen gang te gaan."

Gele trui

Met dat openingsweekend en ook de tijdrit in de eerste week in gedachten, kan het best zo eens zijn dat Van Aert zijn tricolore tijdelijk in kan ruilen voor een geel shirt. "Ja, dat zit natuurlijk wel een beetje in m'n achterhoofd", vertelt hij. "Als de resultaten in de eerste etappes goed zijn, zal ik automatisch goed in het klassement staan. Geel is de droom van elke renner. Tot de tijdrit heb ik in ieder geval al twee kansen om dicht te komen."

Van Aert won het Belgisch kampioenschap in een sprint met twee anderen. Zoals hij eerder al aangaf, was dat een goede boost voor zijn zelfvertrouwen. "Als ik naar de cijfers van die wedstrijd kijk, was dat een van mijn beste prestaties van dit seizoen. Natuurlijk is een sprint met drie man anders dan een massasprint, je aanvangssnelheid ligt immers een stuk lager. Maar ik ben er blij mee. Ik zat echt wel met twijfels, maar heb vertrouwen getankt tijdens die race. Hopelijk ben ik in het internationale veld van de Tour de France ook sterk genoeg de komende dagen. We gaan het zien."