Parkoers (finish tussen 16.50 en 17.10)
Hoewel Christian Prudhomme in zijn praatje op de website van de Tour de France ruimte laat voor een aanvaller als winnaar lijkt het onwaarschijnlijk dat een niet-sprinter na afloop met de bloemen op het podium zal staan. In de ruim 150 kilometer tussen Redon en Fougères ligt geen enkele beklimming en zal het spektakel van de wind moeten komen (en hopelijk is het allemaal wat minder gevaarlijk dan gisteren).
Mark Cavendish bewaart goede herinneringen aan de finishplaats van vandaag, want in 2015 won de Manx Missile de meest recente aankomst in Fougères. Het was die Tour z'n enige etappezege. Een jaar later won hij er drie, waarmee hij zijn totaal op het indrukwekkende aantal van 30 dagzeges in de Tour bracht. Komt daar vandaag eentje bij? Het zou mooi zijn!
Profiel
Historie
De startplaats Redon heeft een beperkte geschiedenis met de Tour de France, maar in 2011 organiseerde de stad desondanks een aankomst. De ontknoping in de vierde etappe draaide uit op een massasprint. Geen gewone, want de massasprint in Redon kende een bijzonder verhaal. Winnaar Tyler Farrar bracht net na de meet zijn vingers bij elkaar om een W-gebaar te maken. Het was als ode bedoeld voor zijn vriend Wouter Weylandt, die een kleine twee maanden eerder verongelukte in de Giro d’Italia.
In 2016 vertelde de Amerikaan in Wieler Revue uitgebreid over de desbetreffende etappe. “Misschien was het teken van respect naar Wouter wel belangrijker dan het winnen van een Touretappe zelf. Die dag was heel emotioneel, alles kwam samen. Als Amerikaan won ik op onze nationale feestdag een Touretappe als gebaar voor een goede vriend. Het gevoel was zo dubbel. Het was ook pas twee maanden na zijn overlijden. In aanloop naar de Tour zei ik tegen mezelf: ‘Ik kan blijven treuren, maar als ik nu hard ga trainen kan ik iets doen als teken van respect. Vanaf toen had ik grote motivatie om een rit in de Tour te winnen, zodat ik iets aan hem kon opdragen.’”
Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek
Vier dagen lang finisht het peloton in Bretagne. Aan de renners zal het voorbijgaan, maar indien de coronamaatregelen publiek toestaan kunnen de fans zich vier dagen lang laven aan de Bretonse keuken.
Bretagne geldt als belangrijke gastronomische regio in Frankrijk en in het land van sterrenkoks als Paul Bocuse, Joël Robuchon en Guy Savoy is dat niet onbelangrijk. Zoals heel Bretagne wordt beïnvloed door de zee is dat in de keuken niet anders. Het noordelijk gelegen Cancale staat bijvoorbeeld bekend als de oesterhoofdstad van de wereld.
Hoewel het recept van pannenkoeken al eeuwen oud is, staat Bretagne ook te boek als thuisbasis van de Franse crêpes en galettes. Daarbij wordt over het algemeen cider gedronken. Zowel de crêpe als de cider is verwikkeld met de Bretonse cultuur. In Bretagne vind je dan ook om de haverklap crêperies of producenten van cider. De crêpe en galette, de hartige vorm van een crêpe, worden overal voorgeschoteld.
De traditionele crêpe wordt geserveerd met boter en suiker, terwijl de traditionele galette bestaat uit ham, kaas en een gebakken ei. In het Bretonse plaatsje Gourin wordt jaarlijks een wedstrijd georganiseerd waarbij deelnemers de grootste crêpe moeten bakken als mogelijk.
- ASO