doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Mathieu van der Poel: 'Heb niet de intentie om eerder af te stappen'

Mathieu van der Poel is de topfavoriet om dit weekend een of zelfs twee keer een etappe te winnen. Toch is de druk voor hem niet hoger dan hij gewend is, vertelt hij op een persmoment daags voor de Tour. Het is voorts nog geen uitgemaakte zaak dat hij de Tour voortijdig gaat verlaten. "Die intentie is er niet", vertelt hij.
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-610238527ed57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610238527ed57 img{#fig-610238527ed57 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-610238527ed57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610238527ed57 img{#fig-610238527ed57 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-610238527ed57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610238527ed57 img{#fig-610238527ed57 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-610238527ed57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610238527ed57 img{#fig-610238527ed57 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Mathieu van der Poel: 'Heb niet de intentie om eerder af te stappen'

Alle ogen waren gisteren gericht op Van der Poel en zijn ploeggenoten bij Alpecin-Fenix, die met een speciaal shirt eerbetoon brachten aan Raymond Poulidor. "Een mooi en emotioneel moment. Vooral toen we de bus uitstapten", blikt Van der Poel terug. "Ik vind de truitjes, de foto's en de video's erg mooi en was blij dat we dit voor hem konden doen."

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

De eerste twee ritten van deze Tour lijken de alleskunner op het lijf geschreven, iets wat hij zelf ook meermaals onderschrijft tijdens het persmoment. "Er is veel te winnen tijdens die ritten, veel renners zijn er op gefocust", denkt hij. "Natuurlijk ga ik er alles aan doen om een etappe te winnen en als dat in het eerste weekend is, is dat mooi meegenomen. Maar het is wel m'n eerste Tour en ik ben hier ook om het rijden van een grote ronde te ontdekken. Ik ga ervoor, maar het gaat niet makkelijk zijn."

"De druk is vergelijkbaar met een klassieker als de Ronde van Vlaanderen", antwoordt hij wanneer hem gevraagd wordt naar de druk van favoriet zijn voor de komende ritten. "Ik verwacht dezelfde soort hectiek, met als verschil dat de klassementsrenners ook geen tijd willen verliezen, maar over het algemeen zijn meerdere wedstrijden hectisch tegenwoordig. Ik voel ook niet meer druk dan voor de klassiekers. De Mur-de-Bretagne heb ik nog nooit gedaan, maar normaal gesproken zou de slotklim van de eerste rit me goed moeten liggen. Het is zwaarder dan het lijkt, dus ik moet echt op m'n best zijn om te winnen."

De slotklim van de rit van morgen heeft Van der Poel inderdaad al verkend, vertelt hij. "Die is echt zwaarder dan hij eruit ziet. Het is gewoon drie kilometer klimmen en het wordt nooit helemaal vlak, in het begin zit zelfs nog een steil stuk, van boven de 10%. Er zijn veel renners die hier kunnen winnen, het gaat interessant worden."

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_middle_article');

Geen intentie om af te stappen

Het feit dat zijn grootvader Raymond Poulidor het geel nooit gedragen heeft, zorgt er niet voor dat Mathieu van der Poel met meer motivatie aan de start staat. "Het is natuurlijk speciaal om die trui te dragen, maar het zou mooier zijn wanneer hij hier was. Ik zou het geel natuurlijk eens willen dragen, maar lukt het niet niet, dan hopelijk ergens in de komende jaren. Maar ik heb wel een goede kans dit jaar, beide etappes liggen me goed."

Met het oog op de Olympische Spelen is het wel of niet uitrijden van de Tour een belangrijk thema tijdens het persmoment. Het is volgens Van der Poel nog geen uitgemaakte zaak dat hij vroegtijdig afstapt. "Ik heb die intentie niet en er is ook nog niks besloten. Ik wil gewoon zien hoe ver ik kan komen. We gaan het van dag tot dag bekijken. Een etappewinst haalt de druk eraf, maar vooral om de rest van de Tour relaxed te kunnen rijden."

"Mensen lijken te vergeten het het m'n eerste Tour is. Ik kijk er naar uit om hem te ontdekken. Het parkoers ziet er leuk uit, niet alleen de eerste dagen. Ik kijk ook uit naar de bergetappes. Als kind kijk je naar de Tour en wil je hem zelf ook ooit eens rijden, daarom is het fijn hier te zijn."

Tot slot nog even terug naar de etappe van morgen. Van der Poel verwacht niet dat hij, zoals hij in het recente verleden vaker deed, vroeg ten aanval zou trekken. "Dat gaat lastig worden. In de aanloop naar de slotklim is het moeilijk om weg te blijven. Voor morgen is een vroege aanval dus geen optie, maar ik hoop dat er wel etappes zijn, die op een klassieker lijken, waar we wel op 50 kilometer van de finish aan kunnen vallen. Voor de toeschouwers is dat ook leuk."

"Of Wout van Aert en Julian Alaphilippe de andere favorieten zijn voor morgen? Ja, ze horen bij een grote groep favorieten. Ik denk dat er verschillende scenario's mogelijk zijn en denk daarbij ook aan Colbrelli, Matthews en Sagan. Of aan een klimmer die eerder aan gaat vallen. Er is gewoon veel mogelijk."

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');
  • @media (max-width: 1000px){@media (min-width: 100vw){#fig-610238527fedd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610238527fedd img{#fig-610238527fedd img.lazyloading{width: 26px;height: 26px;}}
    Mathieu van der Poel

Laatste nieuws