Hoeveel verdien je bij een overwinning in de Tour de France?

De Tour de France draait in de eerste plaats om de eer te winnen, maar ook de geldprijzen zijn natuurlijk niet onbelangrijk. Hoeveel verdienen Mathieu van der Poel en zijn ploeg bij ritwinst? En hoeveel mag Tadej Pogačar bijschrijven als hij het eindklassement op zijn naam schrijft? We zetten het op een rijtje.

Tour
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Ritzege

In 1976 won de Belg Freddy Maertens liefst acht ritten in de Tour de France. In deze tijd zou Maertens bijna 90.000 euro kunnen bijschrijven bij zo’n prestatie. Een renner die een etappe weet te winnen kan dit jaar 11.000 euro op zijn rekening verwachten.

Gele trui

Vergeleken met de andere truien krijgt de winnaar van het eindklassement een godsvermogen. De ploeg die de eindwinnaar voortbrengt staat aan het einde van de Tour de France hoogstwaarschijnlijk aan de top van de lijst met meest verdiende geld. De winnaar van de Tour de France verdient 500.000 euro.

Groene trui

Wil je vandaag de dag de groene trui winnen dan moet je daar vrijwel de hele Tour de France mee bezig zijn. De eeuwige roem en huldiging in Parijs zijn prachtig, maar voor het geldbedrag van 25.000 euro dat je kunt winnen zullen de meeste toprenners hun hand omdraaien.

Bollentrui

Waar het bollenklassement vroeger een prestigieuze titel was, is de waarde van het klassement de voorbije jaren enigszins gedevalueerd. Zelfs Simon Yates, die geen klassementsambities heeft dit jaar, gaf in de persconferentie voorafgaand aan dat het bollenklassement pas bij hem gaat leven als hij hoog in het klassement staat. Wellicht dat de waarde toeneemt als het te winnen geldbedrag toeneemt. De winnaar van de bollentrui verdient 25.000 euro.

Pogacar in de bollentrui

Witte trui

De renners die 25 jaar en jonger zijn strijden om de witte trui. De laatste jaren doen de jongelingen ook direct mee om de gele trui. Met Tadej Pogačar aan de start als topfavoriet zullen waarschijnlijk weinig renners zich specifiek op de witte trui focussen. Het prijzengeld voor de witte trui is 20.000 euro.

Strijdlust

Weinig ploegen zullen aan de start staan met de ambitie om de Super Strijdlust te winnen, maar voor kleinere ploegen als B&B Hotels p/b KTM en Team Arkéa-Samsic kan het wellicht wel een doel worden. Het bedrag dat je wint mag er ook wezen. Net als de witte trui is het Super Strijdlust-klassement ook 20.000 euro waard.

Ploegenklassement

Het ploegenklassement wordt bepaald door de beste drie renners van de ploeg in het algemeen klassement. Vaak een doel voor de mannen van Movistar. De beste ploeg in Parijs krijgt 50.000 euro.

Nieuws
  • Cor Vos