'Kunnen we onderhand niet stellen dat Van der Poel niet zo goed is in positionering?'

Mathieu van der Poel had in de eerste etappe niet de benen om Julian Alaphilippe te volgen, maar aan de voet van de slotklim zat hij ook wederom niet goed gepositioneerd. Niet voor de eerste keer, zo concluderen AD-analisten Thijs Zonneveld en Theo Bos.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

"Van der Poel zit gewoon te ver van achter en moet een inspanning doen om weer vooraan te komen", begint Zonneveld zijn analyse in de AD-podcast In het Wiel. "En kunnen we onderhand niet concluderen dat hij gewoon niet zo goed is in positionering in een grote groep? In het voorjaar in Milaan-San Remo precies hetzelfde. Daar moet hij ook een eerste inspanning doen om van voren te komen en verschiet hij zijn belangrijkste pijl. 2019 in de Ronde van Vlaanderen. De laatste keer Oude Kwaremont en Paterberg draait hij als laatste op. En dan was hij wel als eerste boven, haha. We hebben het ook in sprints gezien. De rit die Alaphilippe dit jaar in de Tirreno-Adriatico wint is ook omdat Van der Poel veel te ver zat."

"Technisch gezien moet hij het inderdaad kunnen", geeft Zonneveld mede-analist Theo Bos vervolgens gelijk. "Maar je moet ook een knop kunnen omzetten en denken: het is nu op leven en dood. Als je terugkijkt naar het moment dat hij door zijn ploegmaat naar voren gereden moet worden, dan doet die ploegmaat echt een goede beurt. Daar moet hij gewoon in het wiel zitten, maar laat hij zich uitdrukken. Dat is zijn wiel! Als hij wel goed gepositioneerd zat, was het ook maar de vraag of hij had meegekund met Alaphilippe, hoor. We vergeten soms dat Van der Poel pas twee jaar geleden zijn eerste WorldTour-koers reed. Hij koerste weliswaar allang op de weg, maar wel in races waar hij er zo omheen rijdt. Dit is niet de Ronde van Belgiƫ."

Van der Poel in het midden van de groep

Bos haakt in op Zonneveld. "Het komt altijd voor in de allergrootste wedstrijden. Niemand kijkt in zo'n eerste etappe naar Mathieu van der Poel, hoor. In kleinere wedstrijden zeggen ze: sorry, ik rijd in de weg. Als er een voorselectie wordt gemaakt dan rijdt hij zich naar voren, maar dit is naar een punt toe rijden. Iedereen is nog relatief fris en dan is het keihard wringen zonder al te veel respect." Zonneveld haalt als voorbeeld Strade Bianche aan, die Van der Poel dit voorjaar domineerde. "Als het zoals in Strade Bianche snel selectief wordt, dan krijgt hij uiteindelijk de ruimte. Maar ga het terugkijken: als Van Aert voor de eerste keer doortrekt in Strade Bianche moet hij ook van te ver komen."

Nieuws
  • Cor Vos