VAN DER POEL SLAAT FENOMENALE DUBBELSLAG OP DE MÛR-DE-BRETAGNE

Mathieu van der Poel heeft op een geweldige wijze een dubbelslag geslagen in de Tour de France. Op de Mûr-de-Bretagne stond er simpelweg geen maat op hem.

Poel

De eerste uren van de tweede etappe draaiden vooral om de strijd om de bergtrui. Net als gisteren waren de drager van de bergtrui Ide Schelling en zijn grote concurrent Anthony Perez present in de kopgroep. Naast hen trokken Edward Theuns, Jérémy Cabot, Jonas Koch en Simon Clarke ten strijde. De eerste puntjes waren voor Perez, maar op de tweede helling wist Schelling de Fransman na een lange sprint te verslaan. De Hagenaar besloot vervolgens niet meer mee te rijden, waardoor de samenwerking in de kopgroep weg was. Voor Theuns en Cabot het sein om samen verder te gaan.

Vervolgens was het toewerken naar de eerste passage van de Mûr-de-Bretagne (2 kilometer aan zes procent), die op een kleine twintig kilometer van de meet lag. In het peloton werd een flink tempo gereden, maar gingen de topploegen zeker nog niet op de volle honderd procent. Met nog een kleine dertig kilometer te gaan zag je de nervositeit toenemen in het peloton. Het gevolg was logischerwijs dat Theuns en Cabot hun voorsprong razendsnel zag verdampen. Het gevolg was dat de Belg ervoor koos om in z'n eentje verder te gaan, maar ook dat avontuur was geen lang leven beschoren.

Van der Poel ten aanval op eerste passage

Bahrain-Victorious knalde de eerste passage van de Mûr-de-Bretagne op, maar het was Van der Poel die zich niet kon inhouden en al ten aanval trok. Hij kwam weliswaar als eerste boven en pakte acht bonificatieseconden, maar de andere favorieten zaten niet ver achter de Nederlander. In de uitloop nam vooral Ineos Grenadiers het heft in handen en in de laatste kilometers naar de slothelling deed ook Alpecin-Fenix zijn duit in het zakje. Alles zou gaan aankomen op de laatste keer Mûr-de-Bretagne.

Ineos Grenadiers nam weer vol over op het moment dat de Mûr-de-Bretagne werd aangevat. De eerste aanval kwam op naam van Xandro Meurisse, maar de Belg werd gecounterd door Davide Formolo. De favorieten waren echter niet ver weg. Richie Porte legde de groep een verschroeiend tempo op, maar op een kilometer van de finish ging Colbrelli aan. Van der Poel hield de controle. Toen het even stilviel, ging hij vol aan. Pas bij de finish zagen ze Van der Poel terug. Het bleef niet bij de etappezege, want zijn aanval resulteerde ook in de gele trui.

Nieuws
  • Cor Vos