Wordt Vingegaard plan B van Jumbo-Visma? 'Niet verwacht dat hij zo goed zou doen'

Jonas Vingegaard reed gisteren een dijk van een tijdrit en staat in het klassement nu boven kopman Primož Roglič. Moeten bij Jumbo-Visma nu alle ballen op de Deen? Volgens ploegleider Grischa Niermann is het nog te vroeg om dat te zeggen.

Wordt Vingegaard plan B van Jumbo-Visma? 'Niet verwacht dat hij zo goed zou doen'
  • Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Vingegaard werd gisteren derde, op 27 seconden van winnaar Tadej Pogačar. Iets dat ze bij Jumbo-Visma ook niet helemaal hadden verwacht. "Het was beste oké", vertelt ploegleider Grischa Niermann met enig ingehouden enthousiasme aan het Deense Feltet.dk. "Nee, we hadden verwacht dat hij het heel goed zou doen, maar hadden niet verwacht dat hij derde zou worden in de tijdrit."

Vingegaard staat nu achtste in het klassement, vóór Primož Roglič. De Deen gaf, toen Roglič ten van kwam in de derde etappe zijn fiets aan de Sloveen. Zonder die actie, die hij in een fractie van een seconde besloot te nemen, had hij nog hoger gestaan. En dus roept de vraag zich op: moet de kaart Vingegaard getrokken worden?

"Ik ben er vrij zeker van dat als Primož niet goed herstelt en de besten niet kan volgen, hij zelf zal beslissen dat de anderen niet op hem hoeven te wachten, maar voorlopig is Primož nog onze absolute kopman", legt Niermann uit. "We hopen dat hij snel herstelt. Het is natuurlijk zo dat hij niet ineens weer op zijn best is, maar we hopen wel dat hij verbetert."

Ervaring opdoen

Nu Steven Kruijswijk en Sepp Kuss ook al zijn weggevallen in het klassement, is het wellicht geen overbodige luxe voor de ploeg om Vingegaard achter de hand te houden. "Jonas heeft laten zien dat hij in een heel, heel goede vorm verkeert", legt Niemann uit. "Hopelijk kunnen we hem aan de zijde van Primož hoog in het klassement houden, maar aan de andere kant moet hij nog leren. Het is niet zo dat we vinden dat Jonas de Tour dit jaar moet winnen. Misschien in de toekomst, maar hij moet nog veel ervaring opdoen."