Pogacar laat geen spaan heel van concurrentie, Teuns wint etappe

Tadej Pogacar heeft met een aanval op dertig kilometer van de meet de Tour de France naar zich toegetrokken. Vanuit de vroege vlucht wist enkel Dylan Teuns uit handen te blijven van de ontketende Pogacar.

Pogacar
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Na de zware zevende etappe kregen de renners in de achtste rit meteen een zware klim voor de kiezen, waarbij de weersomstandigheden bovendien bar en boos waren. De beklimming leverde meteen spektakel op. Slag om slinger werd er gedemarreerd en pas na tientallen kilometers werd de definitieve vlucht van de dag gevormd. Een greep uit die groep: Wout Poels, Dylan Teuns, Michael Woods, Aurélien Paret-Peintre, Mattia Cattaneo, Ion Izagirre, Simon Yates, Nairo Quintana, Sepp Kuss en Sergio Henao. Met nog zo'n honderd kilometer voor de boeg keerde de rust in het peloton weer terug.

Daar waren Geraint Thomas en Primoz Roglic al niet meer bij, want beiden moesten op de eerste klim van de dag al lossen. Het venijn van de rit zat hem echter vooral in de Col de Romme en Col de la Colombière. Op die eerste beklimming was het Woods die de sterkste bleek van de kopgroep, maar tegelijkertijd was het in de groep met favorieten ook al bal. Zowel Van der Poel als Van Aert konden het verschroeiende tempo van UAE Team Emirates-knecht Davide Formolo niet volgen. Op het moment dat de Italiaan niet meer kon, ging zijn kopman Pogacar er met dertig kilometer te gaan zelf vandoor. De Sloveen werd eerst nog gevolgd door Richard Carapaz, maar de Ecuadoriaan kon een tweede aanval van Pogacar niet beantwoorden.

In liefst drie kilometer liep Pogacar anderhalve minuut uit op Carapaz, waarmee hij dus een ongenadig harde klap dreigde uit te gaan delen in het klassement. Die dreiging werd waarheid, want Pogacar hield in het vervolg van de etappe geen spaan heel van de concurrentie en ging volle bak op zoek naar de aanvallers aan de kop van de koers, waar Teuns wist terug te keren tot aan Woods en de Canadees vervolgens ook achterliet.

De Belg kwam als eerste boven op de laatste beklimming, maar Pogacar volgde op slechts een paar seconden. In de afdaling wist Teuns desondanks stand te houden en uiteindelijk de tweede ritzege uit zijn carrière te boeken. Pogacar eindigde in de achtervolgende groep met Woods en Izagirre. Met een voorsprong van meer dan drie minuten op uitdager Carapaz. Van Aert en vooral Van der Poel reden al op een flinke achterstand, waardoor ook de gele trui voor Pogacar is.

Nieuws
  • Cor Vos