Vader Adrie verrast door afstappen Mathieu van der Poel: 'Las het op social media'

Mathieu van der Poel is niet alleen op de fiets onnavolgbaar voor velen. Zijn vader Adrie was verrast dat zijn zoon niet voortdoet in de Tour de France, al kan hij het wel begrijpen.

Vader Adrie verrast door afstappen Mathieu van der Poel: 'Las het op social media'
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

"Mathieu heeft zelfs mij verrast met zijn opgave", schrijft Adrie in zijn column in Het Nieuwsblad. "Dat hij de Tour niet zou uitrijden, stond in de sterren geschreven. Maar dat hij zondagmorgen niet meer startte, was ook voor mij schrikken. Ik heb het via social media moeten vernemen. Maar ik begrijp het wel."

Volgens Van der Poel senior had zijn zoon de Tour best uit willen rijden, maar was het ook een kwestie van het verstand gebruiken. "Zo’n opgave gaat ook zo tegen zijn natuur in. Maar soms moet je je verstand gebruiken. Dat is wat de ploeg gedaan heeft toen ze zondagochtend zag welke rit het peloton tegemoet ging. Er wordt al dagen zo verschrikkelijk hard gereden, je ziet de renners als lijken binnenkomen. Als daar dit weer nog bijkomt, moet je dan, in de situatie van Mathieu, nog per se één of meer dagen willen doorgaan?", vraagt hij zich af.

Daarbij wijst hij ook op de weersomstandigheden. De afgelopen ritten was het hels weer in de Alpen, beslist niet gezond. "Als renner op je topvorm ben je als de dood om in die omstandigheden ziek te worden", stelt hij. Om daar aan toe te voegen dat het beter is om vanaf nu alles op de Olympische Spelen te zetten.