Merckx snapt afstappen Van der Poel niet: 'Als je er aan begint, is dat niet om eruit te stappen'

De eerste rustdag is traditioneel het moment om de balans op te maken. Onder meer Eddy Merckx liet zijn licht schijnen over de eerste Tourweek. Tegen Sporza vertelt hij dat hij niet begrijpt dat Mathieu van der Poel is afgestapt.

Merckx stapt afstappen Van der Poel niet: 'Als je er aan begint, is dat niet om eruit te stappen'
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Merckx strooit de nodige lof over Van der Poel, want de Kannibaal genoot van de eerste Tourweek. "Wat hij op de Mûr-de-Bretagne deed, was grandioos. Op de eerste passage de bonificatieseconden grijpen en op de tweede passage de zege, dan moet je echt supersterk zijn", vertelt hij op de website van Sporza.

Merckx vertelt dat hij ooit eens gedineerd heeft met Van der Poel en diens grootvader Raymond Poulidor. Poulidor vertelde toen dat hij ervan overtuigd was dat zijn kleinzoon ooit de Tour kan winnen. Merckx is het daar niet mee eens. "Spijtig genoeg moet ik zeggen dat dat niet kan", stelt hij.

Tot slot heeft Merckx niet veel begrip voor het afstappen van Van der Poel. "Ik zou het niet kunnen. Als je aan een rittenkoers begint, is het niet om eruit te stappen. Anders moet je je maar op een andere manier voorbereiden op de Spelen. Dat komt de wielersport niet ten goede."