Tourdirecteur Christian Prudhomme: 'Ajax speelde vroeger totaalvoetbal, Mathieu is het totaalwielrennen'

Mathieu van der Poel hield de Tour de France nog voor de eerste rustdag voor gezien. Koersdirecteur Christian Prudhomme noemt dat jammer, maar is bovenal tevreden met wat de Nederlander heeft laten zien bij zijn debuut.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

"Iedere wielerfan weet hoe goed hij is", vertelt Christian Prudhomme tegen Het Nieuwsblad. "De man die alles kan en beheerst in deze sport. Nederland had vroeger het totaalvoetbal dat Ajax speelde. Nou, Mathieu van der Poel staat voor het totale wielrennen. Ik denk aan de langste rit van de Tour, die op vrijdag van 250 kilometer. Mathieu reed die etappe in de geest van grootvader Poulidor. Moet je nagaan, vorig jaar werd er vaak tot 800 meter van de finish gewacht met aanvallen. En nu ontstond er in zo'n rit met nog 200 kilometer te gaan een sterke kopgroep met Van der Poel in zijn gele trui. Ongezien! Van verbijstering heb ik bijna de hele rit zitten luisteren naar wat er vanaf de kant van de weg werd geroepen. Allez Poupou, allez Poupou, allez Poupou, allez Mathieu. Echt formidabel."

Ook op de Mûr-de-Bretagne keek Prudhomme met open mond naar de prestaties van Van der Poel. "Ik begreep in eerste instantie niet wat hij van plan was. Toen hij voor de eerste keer aanviel op de Mûr-de-Bretagne, dacht ik dat hij die inzette om dat vijftien kilometer vol te houden. Nee, ik had niet in de gaten dat hij voor de bonificatieseconden ging. Dat hij daarna nog een keer zo’n explosie tot de finish in de benen zou hebben, hield ik niet voor mogelijk. Dit was de overtreffende trap, hij is nog sterker dan ik dacht. Prachtig dat hij die zege en de gele trui opdroeg aan zijn grootvader."

Dat Van der Poel eerder uit koers is gestapt noemt Prudhomme jammer, maar hij wist dat het eraan zat te komen met oog op de Olympische Spelen. Wat blijft zijn de herinneringen aan de spectaculaire eerste Tourweek. "Ik kan niet zeggen dat hij de koers helemaal alleen heeft gemaakt, maar daar zat hij niet ver vanaf. Hij maakte zijn debuut, dus had niet de ervaring. Toch flikte hij het om met zijn talent, lef en capaciteiten dwars door alle tactieken heen te rijden.”

Nieuws
  • Cor Vos