Tour | Klimsprinters of toch een vlucht? Alles wat je moet weten over etappe 12: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france parkoers

Parkoers (finish tussen

Daags na de Mont Ventoux zal menig renner snakken naar een relatief rustige dag. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit zo’n rustige dag worden, maar in de regio rondom Nîmes zijn de nodige open stukken te vinden, waardoor de wind een serieuze rol kan gaan spelen. Bovendien is het zeker niet de hele dag vlak. Zo ligt er een aantal gecategoriseerde beklimmingen op de route. Halfweg koers zou een ploeg flink kunnen doortrekken op de Côte de Mejannes-le-Clap (4,5 kilometer aan 4,8 procent). De weg loopt geleidelijk aan omhoog.

Er volgt vervolgens een lang tussenstuk naar de slotklim van de dag: de Côte de Poulx (3,9 kilometer aan 2,9 procent). De top van deze helling ligt op iets meer dan tien kilometer van de meet. Twee kilometer lopen aan zo’n vier procent. Er zal misschien een sprinter afvliegen, maar de redelijk sterk klimmende sprinters zullen het hoogstwaarschijnlijk niet moeilijk hebben met deze heuvel. Nadien volgt een korte afdaling en is het nog zeven kilometer in licht dalende lijn richting Nîmes.

De laatste keer dat de finish in Nîmes lag, won Caleb Ewan (2019). In de keren daarvoor in Nîmes ging de zege naar Alexander Kristoff (2014), Mark Cavendish (2008) en Aitor González (2004). Aan die laatste naam zie je dat het niet altijd sprinten wordt, dus de vluchters zijn ook zeker niet kansloos op het toch wel enigszins heuvelachtige parkoers.

Waaierweerbericht

Na de voorzichtige waaiers van dinsdag geven we toch ook vandaag weer een waaieralarmpje af. De wind staat op stukken schuin in de rug; de ideale waaierwind. Met windkracht 3 à 4 is het hopen dat-ie krachtig genoeg is op de open plekken in het parkoers. Met name het deel naar de tussensprint (bij de S in het midden van het plaatje) zou weleens interessant kunnen worden!

De route in het laatste deel van de etappe.
De windrichting in Nimes en omstreken.

Profiel

Historie

Frank Hoste won in zijn loopbaan vijf etappes in de Tour de France. De eerste was in 1982, zijn hoogtijdagen beleefde de Gentenaar in 1984 met drie ritzeges en zijn laatste etappeoverwinning boekte hij in Nîmes tijdens de Tour de France van 1986. Tijdens die laatste zege won hij de sprint van de Italiaan Silvano Contini.

Het was zijn laatste echt grote wapenfeit als profrenner, want na het seizoen 1986 won hij enkel nog een etappe in de Ronde van Luxemburg. Hoste reed desondanks tot 1991 in het profpeloton. Tegenwoordig is hij koersdirecteur van Gent-Wevelgem en wordt hij regelmatig gestrikt als analist voor wedstrijden.

Hoewel Hoste naast Touretappes onder meer Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen op zijn erelijst heeft prijken, zal hij vooral herinnerd worden aan de groene trui die hij won in 1984. Vorig jaar vertelde hij tegen Sporza smakelijk over het winnen van het puntenklassement.

“Twee dagen voor het einde van de Tour was het een individuele tijdrit. Kelly werd tweede na Fignon en pakte de trui van me af. Op de Champs-Élysées zou de beslissende sprint gereden worden. Ik had een afspraak met Kelly, want hij had me veel geld geboden. Op een bepaald moment vroeg Fons De Wolf me: ‘Hoe vaak denk je die groene trui nog te winnen?’ Uiteindelijk heb ik Kelly geklopt in de sprint. Hij heeft nadien twee jaar niet tegen me gesproken.”

Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek

De openingsrit van de Vuelta a España in 2017 werd georganiseerd in Nîmes, een belangrijke stad in de Romeinse tijd. De plaatjes tijdens de ploegentijdrit waren dan ook prachtig. Het Amfitheater van Nîmes is een van de best bewaarde plekken van die tijd. De arena werd gebouwd tussen 50 en 100 na Christus en is gebaseerd op dat bekende amfitheater van Rome: het Colosseum. Mede door het amfitheater wordt Nîmes regelmatig het Franse Rome genoemd.

In de stad kun je een zes uur durende toer maken langs de bekendste gebouwen en delen van de stad. Naast het amfitheater bijvoorbeeld de Pont du Gard. Een Romeins aquaduct dat gebouwd is in de eerste eeuw na Christus. Het was bedoeld als waterlevering voor de baden en fonteinen in Nemausus, de toenmalige benaming van de stad Nîmes. Voor de Romeinen was Nîmes een belangrijke doortochtplek van de Via Domitia, een verharde lange-afstandsweg in het Romeinse Rijk.