Sepp Kuss bezorgt Team Jumbo-Visma tweede dagzege in Tour de France

Sepp Kuss heeft de vijftiende etappe gewonnen. De Amerikaan van Team Jumbo-Visma was de beste van een omvangrijke kopgroep. In de groep met favorieten vielen geen grote slachtoffers.

Kuss
  • Afbeelding van Sepp Kuss Sepp Kuss

Na de zegetocht van Bauke Mollema in de veertiende etappe was de volgende rit wederom eentje waar de goed klimmende aanvallers wel raad mee wisten. Meteen na de start lag er een stuk heuvelop waar sterke renners het verschil zouden kunnen maken. Onder anderen Thomas De Gendt was zeer bedrijvig in het begin van de rit. De Belg kreeg het voor elkaar om zich in de kopgroep te rijden, maar daarin was hij niet de enige. Een greep uit de vlucht van de dag: Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Julian Alaphilippe, Sepp Kuss, Vincenzo Nibali, David Gaudu, Nairo Quintana, Wout Poels en Michael Woods. In de kopgroep deed vooral Bruno Armirail berewerk in dienst van Gaudu, maar het meest noemenswaardige was de strijd om de bergpunten tussen Poels, Woods en Van Aert, die ook een doel van de bergtrui heeft gemaakt.

De kopgroep had op een gegeven moment een voorsprong van meer dan tien minuten. Op de voorlaatste beklimming spatte de groep uiteen. Onder andere Kruijswijk had niet de benen om mee te gaan met de besten. Ondertussen was ook de groep met favorieten eraan begonnen. Ineos Grenadiers trok vol door, maar tot grote slachtoffers leidde dat niet en de tactiek van de Britse ploeg was dan ook op z'n zachtst gezegd onbegrijpelijk. Hoewel de nummer twee van het klassement, Guillaume Martin, de rol wel moest lossen. Ook werd de voorsprong van de twintig overgebleven renners vooraan gehalveerd. Het wachten was op actie op beide fronten. De steile slotklim, de Col de Beixalis, was daar uitermate voor geschikt, want de laatste beklimming was zo'n 6,2 kilometer aan liefst 8,6 kilometer.

In de groep met vroege aanvallers was het Sepp Kuss die met een demarrage iedereen uit zijn wiel reed. Eerste achtervolger van de klimmer van Team Jumbo-Visma was Alejandro Valverde, die op de top van de laatste klim, zo'n 14,8 kilometer van de meet, ongeveer twintig seconden moest toegeven. In de groep met favorieten opende Richard Carapaz het bal, maar de Ecuadoriaan wist zijn naaste belagers niet te lossen en kon het werk van zijn ploeg niet belonen. Ook de gele trui probeerde het een keer voorzichtig en Jonas Vingegaard trok twee keer ten aanval, maar het werd in de groep met favorieten vooral hollen en stilstaan.

In de afdaling werd er relatief rustig aan gedaan bij de favorieten, waar Enric Mas, Vingegaard, Rigoberto Uran, Carapaz, Pogacar, Ben O'Connor en Kelderman deel van uitmaakten. Dit zestal slokte de vooraan geloste Wout van Aert op en de Belgisch kampioen nam vervolgens de leiding in de afdaling. Dat gebeurde op zo'n 5 en halve minuut van koploper en Van Aerts ploegmaat Kuss, die in de afdaling geen fouten maakte en uiteindelijk een tweede dagzege voor Team Jumbo-Visma wist te boeken. Achter de Amerikaan eindigden Valverde en Poels respectievelijk als tweede en derde.

Nieuws
  • Cor Vos