Michel Wuyts: 'Kuss mentaal niet sterk genoeg voor kopmanschap, Van Aert patron bij Jumbo-Visma'

De Belgische commentator liet zijn licht schijnen over de prestaties van Jumbo-Visma in deze Tour de France.

michel wuyts

Voor Jumbo-Visma was de tweede week van de Tour ondanks het wegvallen van kopman Pirmoz Roglic de week ervoor een succes met woensdag een ritzege van Wout van Aert in de Ventoux-etappe en gisteren een knappe overwinning van Sepp Kuss. Bovendien staat de jonge Deen Jonas Vingegaard ook nog op een podiumplek in het algemeen klassement.

Bij Villa Sporza ging commentator Michel Wuyts wat dieper in op de prestaties van de Nederlandse ploeg, op die Sepp Kuss en uiteraard Wout van Aert in het bijzonder. Hij had genoten van de prestatie van Kuss, maar plaatste ook wel wat kanttekeningen voor de toekomst.

"Ik denk niet dat hij mentaal sterk genoeg is om het kopmanschap te dragen en ik denk dat dat zo zal blijven. Hij is op zijn best als het heel steil is, maar een volle ronde dragen zie ik hem niet doen. Hij voelde zich niet goed in de eerste Tour-helft en komt er nu wat door. Ook in de vorige Tour kwam hij in de laatste week sterk voor de dag. In de Vuelta heb ik hem een etappe zien winnen om u tegen te zeggen. Het is een type dat heel veel in zich heeft, heel veel flair, heel veel klasse", besluit Wuyts positief.

Maar een leider ziet hij dus niet in de 26-jarige Amerikaan. Die rol zag hij gisteren juist wel bij de eveneens in de kopgroep aanwezige Wout van Aert. "Het is mijn indruk dat Van Aert op een bepaald moment de lijnen uitgezet heeft. Er was topoverleg tijdens de koers en toen zag je dat Kuss zich afzijdig hield, terwijl Van Aert en Kruijswijk overleg pleegden. Ik denk dat Van Aert toen zei dat hij zich zou opofferen en dat ze voor Kuss zouden gaan."

Dat Van Aert meesprintte zag Wuyts als voorbereiding voor Tokio. "Het was misschien om zijn sprintsnelheid bergop aan te scherpen. Als hij mee over de Mikuni Pass raakt, dan heb je nog één kleine beklimming en daar kun je die sprintsnelheid wel nodig hebben."