Trainer Pogacar: 'Tadej gaat langzamer dan vorig jaar, de rest heeft niets in de benen'

Na het machtsvertoon van Tadej Pogacar in de Alpen heerste er de nodige scepsis in de wielerwereld. Hoe kon de Sloveen er zo bovenuit steken? Zijn trainer Iñigo San Millán heeft een verklaring. "Tadej is op normaal niveau, maar wordt niet uitgedaagd."

Pogacar
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

San Millán, die vroeger ook werkte voor onder meer Once, Saunier-Duval en Astana, is in een behoorlijk uitgesproken interview met VeloNews ingegaan op de prestaties van Pogacar. "Het is frustrerend dat mensen denken dat Tadej buitenaards is dit jaar, terwijl hij nooit de cijfers van vorig jaar heeft bereikt. Hij heeft die cijfers niet gehaald, omdat hij niet is uitgedaagd. Hij gaat langzamer dan vorig jaar; de realiteit is dat de rest niets in de benen heeft. Helemaal niets. Ze kunnen niet eens aanvallen. Binnen één minuut heb je zes of zeven renners die elkaar niet eens kunnen aanvallen. Het is heel raar."

De Spanjaard vertelt verder dat de andere koersen dit jaar volgens hem sneller gingen dan de eerste week van de Tour de France. "De Tour de France was een van de langzaamste eerste weken vergeleken met koersen van een week. En nog steeds zijn de renners dood. Dat is het eerste punt, maar het tweede is dat mensen veel fouten hebben gemaakt in de voorbereiding op hoogtestages voor de Tour. Net als ze vorig jaar deden, zoals Jumbo-Visma en Ineos Grenadiers. Ik kan me voorstellen dat dat het geval is. Ineos heeft het vorig verprutst en dit jaar weer. Bij Jumbo werkte het vorig jaar niet, en dit jaar weer niet."

Boven 6 watt per kilo

Hoewel ze bij UAE Team Emirates niet staan te trappelen om de data van hun kopman te delen, gaat San Millán wel in op de cijfers van Pogacar. "Hij heeft niet de cijfers gehaald die hij vorig jaar haalde. Hij is niet uitgedaagd deze Tour. Als je niet wordt uitgedaagd en je pakt minuten op de rest, dan zal je er niet voor sterven. Je gaat alleen voluit als je wordt uitgedaagd en dan haal je je hoogste cijfers. Nu ga je alleen naar je omslagpunt of hooguit iets erboven. Niet meer dan dat. Ik heb ook een indicatie van de snelheid van andere renners. Bijvoorbeeld de achtste etappe over de Col de Colombière. De groep achter Pogacar was met Carapaz, Vingegaard, Mas, Uran en namens ons zat Davide Formolo daar. Na het zien van de file van Formolo kon ik zien hoe hard ze gingen. Het was heel, heel laag de snelheid."

"Formolo zat bij de achtervolgers, al had hij diarree die dag. Ik zag aan de file van Formolo dat hij 5.79 watt per kilo trapte. Hij is mijn vriend, maar dat is echt laag. Geen wonder dat Tadej twee minuten pakte op de Colombière. Met 5.8 watts per kilo ben je nergens. Die gasten zijn normaalgesproken veel sneller. In alle andere races komen ze boven de 6 watts per kilo. De etappe naar Tignes was belachelijk. Toen Tadej aanviel, deed hij dat een beetje onder zijn omslagpunt en in de laatste anderhalve kilometer verlaagde hij zelfs zijn snelheid. Hij was echt zo van: wat is hier gaande? Ze kunnen me niet eens volgen. De rest is een schaduw van wat ze normaal zijn."

De Roemeense wielerfan en bekende Twitteraar Mihai Simion staat bekend om het bijhouden van klimtijden en hij probeert de cijfers van Pogacar dan ook te duiden. Hij geeft San Millán gelijk. "In de Alpen was Pogacar niet buitenaards, maar waren de anderen gewoon slomer dan normaal. Vooral Carapaz en Mas."

Nieuws
  • Cor Vos