HomeAchtergrondTokio | De 7 toprenners die schitteren door afwezigheid op de Spelen

Tokio | De 7 toprenners die schitteren door afwezigheid op de Spelen

Er staan een hoop sterren aan de start tijdens de wegrit van de Olympische Spelen, maar een aantal toppers schittert juist door afwezigheid. De volgende zeven renners ga je zeker missen.

1) Julian Alaphilippe

Een unieke kans zou je het kunnen noemen. Het parkoers in Tokio zou Julian Alaphilippe als een handschoen moeten passen, maar de wereldkampioen van 2020 is er niet bij in Japan. Hij heeft namelijk andere doelen liggen later in het seizoen. Vooral het wereldkampioenschap in Leuven zou hij met rood hebben omcirkeld. “Het is een persoonlijke en weloverwogen beslissing”, vertelde hij in mei.

2) Jonas Vingegaard

Zoek ook niet naar de nummer twee van de jongste Tour de France, want ook Jonas Vingegaard is er niet bij in Japan. De Deen liet in mei al weten zich fysiek en mentaal niet klaar te achten om zo lang achter elkaar op hoog niveau te moeten presteren. Bovendien werd al heel vroeg bekendgemaakt dat Jakob Fuglsang het kopstuk van de Denen zou worden in Japan. Maar goed, die beslissingen zijn wel gemaakt voordat Vingegaard uitgroeide tot de grote verrassing in de Tour de France. Zonde.

3) Sepp Kuss

Ook Sepp Kuss is er niet bij op de Olympische Spelen. De Amerikaan had ongetwijfeld een plek in de selectie gekregen, maar voor de Verenigde Staten rijden Brandon McNulty en Lawson Craddock in Tokio. Kuss hoopt goed voor de dag te komen in de Vuelta a España en wil na de Tour de France eerst genieten van een rustperiode.

Sepp Kuss won een rit in de Tour de France

4) Ben O’Connor

Naast Vingegaard verraste ook de Australiër Ben O’Connor met een dikke top 10-notering in de Tour de France (vierde). De klimmer van Ag2r Citroën Team werd echter niet geselecteerd door de Australische bondscoach. Luke Durbridge, Richie Porte en Lucas Hamilton vertegenwoordigen het land. Zeker nu Rohan Dennis heeft afgezegd voor de wegrit omdat hij zich zo beter denkt te kunnen voorbereiden op de tijdrit, is het niet starten van O’Connor extra pijnlijk.

5) Matej Mohoric

Nog zo’n kanjer die in de Tour de France liet zien waartoe hij in staat is. Matej Mohoric had een extra troef kunnen zijn om uit te spelen voor Slovenië, maar met Tadej Pogacar en Primoz Roglic in de gelederen heeft de bondscoach al genoeg favorieten tot zijn beschikking. Er is voor gekozen om Jan Polanc en Jan Tratnik de twee topfavorieten te laten bijstaan.

6) Mark Padun

De meest verrassende afwezige wellicht. Mark Padun baarde opzien met twee geweldige ritzeges in het Critérium du Daupiné, maar werd vervolgens niet geselecteerd voor de Tour de France en laat nu ook verstek gaan in Tokio. Namens Oekraïne komt de onbekende Anatoliy Budyak aan de start.

Padun wint de slotrit in het Dauphiné

7) Egan Bernal

Van Egan Bernal wordt verwacht dat hij op een goede dag kan strijden met Tadej Pogacar, maar de Colombiaan heeft zich dit seizoen enkel in het voorjaar gemeten met de Tourwinnaar. Ook in Japan zal er geen krachtmeting tussen beiden plaatsvinden, want Bernal heeft ervoor gekozen om de Olympische Spelen over te slaan. De kopman van Ineos Grenadiers kampt nog steeds met rugproblemen en wil zijn lichaam niet te veel belasten richting zijn tweede grote doel van het jaar: de Vuelta a España.

De grootste topper die afwezig is in de wegrit, is dat uiteraard omdat hij op een andere discipline actief is. Wie Mathieu van der Poel zag klimmen in de Tour de France kan niet anders dan concluderen dat hij niet had misstaan op het parkoers in Japan. Naast Van der Poel komt ook Tom Pidcock uit op de mountainbike. De Brit klimt nog beter dan Van der Poel en Van Aert en had ook voor goud kunnen gaan op de weg.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...