Evenepoel

Interview | Pieter Serry: 'Tijdens zijn eerste trainingskamp heb ik wel gezegd: Remco je bent nog stagiair'

Pieter Serry rijdt al sinds 2013 voor Deceuninck-Quick Step. Zodoende maakte hij de opmars van Remco Evenepoel van dichtbij mee. Al vanaf het begin zag de Belg dat hij niet met een 'gewone' te maken had.

  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel
  • Pieter Serry Pieter Serry

“Ik kan me best inbeelden dat mensen een mening hebben over Remco, omdat hij voor zijn leeftijd al goed weet wat hij wil en kan. Dat komt misschien arrogant over.” Toch verzekert Serry dat Evenepoel zich in de ploeg niet anders is gaan gedragen sinds hij tot de mondiale wielertop behoort. “Hij zegt waar het op staat, ja. Aan de andere kant: hij maakte de uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan vaak waar. Het is een beetje à la Frank Vandenbroucke. Al vertelde die letterlijk waar hij ging demarreren. Is het echt arrogant? Dat denk ik niet."

"Natuurlijk heb ook ik weleens gedacht: jongen, laat het eerst maar eens zien. Dat deed hij vervolgens dan ook. Ik geef het je te doen als je zoveel aandacht krijgt. Hoe hij daarmee omgaat vind ik imponerend. Doe het hem maar na. Ik heb jonge renners serieus zien zweven na een goede prestatie, maar Remco nooit. Hij is nog als de jongen die voor het eerst met de ploeg meeging op trainingskamp.”

Eerste trainingskamp

Die trainingsstage begin 2018 staat Serry, op dat moment al een keer zevende in de Ronde van Lombardije en derde in de Brabantse Pijl, nog helder voor de geest. “Dat weet ik nog, ja”, lacht hij. “Remco had nog geen profcontract en ging mee om ervaring op te doen. Hij fietste pas net, maar gaf ons ervaren jongens de indruk dat we te traag reden. Toen heb ik wel gezegd: ‘Remco, je bent nog stagiair.’ Hij was toen al minstens van hetzelfde niveau als wij."

Volgens Serry kwam dat niet voort uit slechte bedoelingen. "Dat hij vond dat we traag gingen was geen opscheppen, want hij was al serieus ver in zijn ontwikkeling. Mijn eerste indruk was: dit kereltje gaat ons nog vaak een lesje wielrennen geven. Dat leidde niet tot irritaties, hoor. We hadden vooral bewondering en hij is snel in de groep opgenomen.”

Dit is een gedeelte van het portret van Remco Evenepoel dat verscheen in onze Giro-special van dit jaar.