Bruyneel: 'De huidige generatie vindt vitaminen al op het randje'

Johan Bruyneel is ervan overtuigd dat er weinig tot geen doping wordt gebruikt in het profpeloton van vandaag de dag. “Ik zie een verandering in mentaliteit. De jeugd van tegenwoordig praat niet eens meer over doping. Zelfs vitaminen nemen vinden ze op het randje.”

Bruyneel

In een interview met het Waalse sportmagazine 'Eddy' verdedigt Bruyneel zich voor zijn dopingverleden door te stellen dat in zijn tijd doping tot de regels van het spel hoorde. "Greg Lemond zei ooit: ‘Ik ben de enige schone winnaar van de Tour de France.’ Dat is onmogelijk, dat is onmogelijk! Op dit niveau, aan de wereldtop, zijn de verschillen miniem. Je kunt de andere favorieten niet schoon verslaan als zij wél aan de doping zitten. Doping was in die tijd een van de regels van het spel, behalve dat het niet in het reglement stond."

Het zit de 57-jarige Belg hoog dat de wielerwereld hem en Lance Armstrong zo massaal uitkotste. "We liepen allemaal het risico dat iemand de stilte rond doping zou verbreken. Maar ik had nooit gedacht dat het zou leiden tot zo’n meedogenloze aanval op Lance en mij. Lance Armstrong was het perfecte voorbeeld om op te offeren, zo beroemd als hij was."

Bruyneel heeft het epo-tijdperk nog als renner zien opkomen. "Ik kende de periode voor epo en de periode met epo, en in beide gevallen was er geen keuze. Als jongere kom je bij de profs in een wereld waar de keuze duidelijk was. Of je doet mee met het systeem of je gaat wat anders doen met je leven. Plotseling waren er renners die machines werden in de Tour de France, terwijl jij slechts pelotonvulling was. Dus wat doe je op zo'n moment? Je kan nee zeggen maar dat betekent dat je carrière voorbij is. Al het lijden en afzien is dan in één klap voor niks geweest."

Nieuws
  • cor vos