Iserbyt reageert op Adrie van der Poel: 'Niet voor iedereen werkt een zwaarder wegprogramma, zijn andere zoon is er niet beter van geworden'

Eli Iserbyt en Quinten Hermans reageren geprikkeld op de woorden van Adrie van der Poel.

Iserbyt

Van der Poel senior stelde dat Eli Iserbyt en Toon Aerts tijdens de zomer op hoger niveau moeten koersen om het Wout van Aert en Mathieu van der Poel lastiger te maken. Daarbij vertelde de Nederlander dat hij de ruime zege van Van Aert in de cross in Boom al had zien aankomen. Iserbyt reageerde daar vervolgens op in Het Nieuwsblad.

"Adrie zegt niks nieuws. Wij kunnen in de zomer weinig grote koersen rijden. Naar de toekomst toe zijn we aan het bekijken hoe we dat kunnen veranderen." Al vertelt Iserbyt erbij dat een zwaar wegprogramma niet bij iedereen evengoed uitpakt. "Misschien moet Adrie ook eens naar zijn andere zoon kijken. David van der Poel kan al een paar jaar een mooi wegprogramma rijden, maar wordt er niet beter van. De weg en het veld combineren zoals Wout en Mathieu, dat is niet voor iedereen weggelegd."

Iserbyt snijdt bovendien een onderwerp aan die in zijn voordeel spreekt. Iserbyt is 24 jaar, een leeftijd waarop ook Van Aert en Van der Poel nog niet de grootste wegkoersen reden. "Ik heb nog tijd om die stap te zetten. Wout is al 27, Mathieu binnenkort ook. Zij zijn nu op de top van hun kunnen, maar hebben aanvankelijk ook het rustige pad op de weg gekozen."

Quinten Hermans

Wie wel op het hoogste niveau op de weg koerst, is Quinten Hermans. Hoewel hij een off-day had in Boom is het duidelijk dat Hermans wel een stap vooruit heeft gezet in de cross. Hij vertelt de kritiek van Van der Poel niet goed te snappen. "Toen Wout met zijn 77 kilogram in de Tour de rit naar de Mont Ventoux won, zei Adrie toch ook niet dat alle andere klimmers tien kilo zwaarder moeten wegen om een bergrit te kunnen winnen?"

"Dat Wout er zo bovenuit stak in Boom, was omdat het parkoers op zijn maat was. Van alle profrenners ter wereld trapt Wout de hoogste wattages. De cross in Boom was een pure wattagecross. Bovendien zag je dat de andere crossers een mindere dag kenden, gezien het achter Wout zo lang bleef samenklitten. Tijdens zo'n lange crosswinter is een offday eigenlijk logisch."