Coach Thibau Nys uit stevige kritiek op bondscoach Vanthourenhout: 'Het is waanzin, zo ga je toch niet om met de renner van de toekomst?'

Bondscoach Sven Vanthourenhout krijgt stevige kritiek van de trainer van Thibau Nys.

Nys

Dat bondscoach had een ruime week geleden in de media gezegd dat hij Nys op dat moment niet zou opnemen in zijn WK-selectie. De zoon van was fysiek in goede vorm, maar kon dat niet omzetten naar resultaten. Ineens is het balletje gaan rollen en Nys won de voorbije weken drie keer. Toch zitten de woorden van Vanthourenhout Nys' trainer Paul Van den Bosch nog dwars.

"Mag ik het bijzonder jammer vinden dat een bondscoach zulke uitspraken doet over een renner die Europees kampioen werd op de weg, zesde op het WK in Leuven, derde in de Koppenbergcross en derde op het EK?", vertelt hij tegen WielerFlits. "Ik vind dat zelfs waanzin. 'Hij is niet meegegroeid zoals zijn leeftijdsgenoten zijn gegroeid', vertelt hij erbij. Natuurlijk is Thibau wel gegroeid."

"Als een van zijn key-players voor de komende jaren door een moeilijke periode gaat, moet een bondscoach dan niet eens contact opnemen met de entourage van de renner in kwestie? Om te vragen wat er aan de hand is. Ik heb Vanthourenhout voor het laatst gehoord in de aanloop naar het EK op de weg."

"Of ik het een goed idee vond dat hij hem zou meenemen naar dat EK. Daarna heb ik hem niet meer gehoord. Zo ga je toch niet om met een renner van de toekomst? We kennen elkaar nochtans goed genoeg."

Vanthourenhout

De bondscoach werd uiteraard om een reactie gevraagd. "Ik heb wekelijks contact met Thibau zelf en ik krijg van hem de nodige data door. Dan vind ik het geen noodzaak ook nog eens continu met zijn coach in contact te staan”, klinkt het. “Ik moet dat nu niet doen, maar ik kan dat ook aantonen, mocht daaraan getwijfeld worden."

"Wat die uitspraak over de WK-selectie betreft: het bewuste interview in De Morgen waarin mij de vraag werd gesteld, was afgenomen en verschenen vóór de cross in Loenhout. Ik heb op die vraag inderdaad geantwoord dat ik Thibau niet zou meenemen naar Fayetteville, indien ik op dat moment de selectie zou moeten maken. Ik meen mij te herinneren dat hij dat ook zelf gezegd heeft in het interview na de wedstrijd."