De kans dat de wielerkalender er vanaf 2026 anders uit gaat zien wordt steeds groter. De UCI maakte deze week bekend een duuzaamheidswerkgroep te hebben opgericht. Dat terwijl president David Lappartient eerder al aangaf open te staan voor "logische veranderingen" aan de koersprogrammering.
Duurzaamheidswerkgroep
In de voorbije dagen waren heel wat hoge heren uit de wielrennerij in Nice aanwezig voor het UCI-congres. Daar werd gesproken over enkele prangende thema's waar de wielersprot mee te maken heeft, waaronder dus duurzaamheid.
"Nu de klimaatverandering steeds meer zorgen baart, heeft de UCI haar betrokkenheid en samenwerking met belanghebbende opgevoerd", valt te lezen in het statement dat achteraf werd gepubliceerd.
"Deze samenwerking heeft geleid tot de oprichting van de Professional Cycling Climate Action Working Group, die bestaat uit vertegenwoordigers van ploegen, renners, organisatoren en sponsors. Aanwezigen kregen een uitleg over de rol en de visie van de werkgroep."
Grote verplaatsingen
Dat wielrennen niet de allerschoonste sport is, is bekend. Ondanks dat de atleten zich voortplaatsen op een fiets, stoot de karavaan een enorme hoeveelheid CO2 uit. Bovendien wordt er gekoerst over de hele wereld, met grote verplaatsingen en dus uitstoot tot gevolg.
Een herindeling van de wielerkalender is dus zeer goed mogelijk. Het gaat daarbij om veranderingen per 2026, de kalender van volgend seizoen staat immers al vast.
UCI-baas Lappartient gaf vorige week nog aan open te staan voor een eventuele herindeling, met onder andere duurzaamheid in het achterhoofd. "Als je iets verandert, moet daar een reden voor zijn en om een probleem op te lossen", zei de Fransman na afloop van de AIOCC-jaarvergadering.
Lappartient gaf aan dat de Giro en de Tour niet snel van plek op de wielerkalender zullen veranderen, maar bijvoorbeeld de Vuelta wel. Dat vanwege het zogehete high temperature protocol. "Ik zal je een voorbeeld geven", begint hij zijn uitleg.
"De Tour Down Under en de Cadel Evans Road Race (in januari, red.) hebben af en toe te maken met temperaturen rond de 45 graden celcius. Het is leuk om het jaar daar te beginnen, maar kunnen ze in plaats daarvan de wielerkalender niet beter sluiten?"
"Zo ja, met welke koersen beginnen we dan? Het is goed om jezelf deze vragen te stellen. Als we daadwerkeljik veranderingen doorvoeren, moeten die logisch zijn en een positieve impact hebben", aldus Lappartient.
- Cor Vos