Giro | Mini-klassieker! Alles wat je moet weten over etappe 14: Santena-Turijn

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro etappe 14

Historie, omgeving en parkoers

De roze karavaan vertrekt in Santena, de begraafplaats van de eerste minister president van Italië, Camillo Cavour. Cavour was meer diplomaat dan de bij ons bekendere vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi.

Terwijl Garibaldi als revolutionaire vrijheidsstrijder gebieden vanuit het zuiden bij zijn eenwording deed aansluiten, won Cavour met diplomatie en infrastructurele werken noordelijke regionen voor het project Italië.

Van Santena naar Turijn is het binnen de regio Piemonte ongeveer twintig kilometer, maar de Giro-organisatie heeft er een flinke rit van gemaakt met onder meer tweemaal de stevige klim Superga. De klim is bekend als slot van de Italiaanse najaarsklassieker Milaan-Turijn.

In 1949 was op de hellingen van de Superga het drama met het wellicht beste elftal ooit van de voetbalclub Torino. Bij terugkeer uit Lissabon verongelukte het vliegtuig op de Superga in dichte mist, 31 mensen verloren het leven onder wie de hele ploeg van Torino.

De ploeg was al drie keer achtereen kampioen van Italie geworden en had als aanvoerder de vader van de latere topvoetballer Sandro Mazzola. In de basiliek van de Superga wordt het drama elk jaar op 4 juni herdacht.

In de Giro d’Italia was de Superga (laatste vijf kilometer gemiddeld 9%) twee keer eerder opgenomen. In 1958 reden ze door tot het Santuario, waar de finish lag. De Spaanse klimmer Federico Bahamontes won de rit met 27 seconden voorsprong op Charlie Gaul.

In de etappe van vandaag wordt de Superga pas beklommen na een lange noordoostelijke lus door het binnenland vanuit Santena. Na een eerste passage aan de finish in Turijn bij de basiliek van de Madonna langs de Po-rivier rijdt het peloton twee keer een circuit van 36 kilometer, met eerst de Superga en dan de Maddalena, alvorens te finishen in Turijn.

Profiel van de rit

De (dalende) aankomst

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.