HomeGiro d'ItaliaGiro | Heel veel klimmen! Alles wat je moet weten over etappe...

Giro | Heel veel klimmen! Alles wat je moet weten over etappe 15: Rivarolo Canavese-Cogne

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

Vanuit Piemonte fietsen de renners naar de geografisch kleinste regio van het land, de Valle d’Aosta, de vallei genoemd naar zijn hoofdstad. Nadat de Romeinen het Gallische volk van de streek, de Salassi, hadden verslagen, stichtten zij in het jaar 25 vóór Christus de stad Aosta ter ere van hun keizer Octavianus Augustus.

De renners vertrekken uit Rivarolo Canavese, waar in 2014 voor het eerst een etappe finishte (Marco Cánola won de rit vanuit Fossano). Rivarolo, oftewel klein dorp aan de oever, ligt aan de Orco-rivier die iets oostelijker van Turijn uitstroomt in de Po.

De streek ten noorden van Turijn is Canavese genoemd naar de hennep die er van oudsher wordt verbouwd. Tegenwoordig is de veeteelt er belangrijker.

Na de eerste 30 kilometer in de regio Piemonte rijden de renners in de Aosta Vallei naar de finish in het natuurpark Gran Paradiso. Het oudste van de 24 nationale natuurparken viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan en heeft een oppervlakte van ruim tweeduizend vierkante kilometer.

Even na halfweg de etappe beginnen de renners aan drie pittige klimmen, maar alleen de eerste twee zijn van de eerste categorie. Beide, de Pila en de Verrogne, zijn meer dan tien kilometer lang. In 1987 kwam Robert Millar als eerste boven in Pila, waar toen de eindstreep lag. Vijf jaar later won Udo Boltz er de etappe.

Nu is het slechts een eerste klim gevolgd door die naar Verrogne, waar drie jaar geleden Giulio Ciccone het eerst de top bereikte. In die rit naar Courmayeur greep de Ecuadoraan Richard Carapaz de macht en stond die niet meer af. Hij won de rit solo voor Simon Yates en Vincenzo Nibali.

Vandaag gaan de renners niet door richting de Mont Blanc maar buigen zuidoostwaarts af voor de slotklim die herinneringen oproept aan Andy Hampsten. De Amerikaan boekte op Gran Paradiso naar Cogne zijn eerste profzege in de Seven Elevenploeg, die de professionele voortzetting was van de Amerikaanse Olympische wielerploeg voor de Spelen 1984 in Los Angeles.

De slotklim is weliswaar bijna 23 kilometer lang maar heeft alleen de eerste kilometers een behoorlijk stijgingspercentage.

Profiel van de rit

Profiel van de slotklim, een loper…

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Pantani overleed 20 jaar geleden, een portret: ‘Om te winnen heb ik bergen nodig, geen apotheek’

Het leven van Marco Pantani kende enkele grote hoogtepunten, sportieve dieptepunten en dopingschandalen. Hij...

Visma | Lease a Bike maakt selectie voor Giro d’Italia bekend

Over drie maanden vindt in Venaria Reale, vlakbij Turijn, de Grande Partenza van de...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...