Giro | Alleen maar klimmen en dalen! Alles wat je moet weten van etappe 16: Salò-Aprica

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro etappe 16

Historie, omgeving en parkoers

De roze karavaan vertrekt vanaf het Gardameer voor een etappe geheel in de regio Lombardije. Vanaf Salò gaat het noordwaarts en blijkt Lombardije niet vlak, maar liefst 53% van het oppervlak is bergachtig. De renners rijden door de Valtellina, eerst over de Goletto di Gadino en later ontmoeten zij de blikvanger van de etappe, de Mortirolo.

Op die meedogenloze pas, die sinds 1990 veertien keer in de Giro is beklommen, is spektakel gegarandeerd. De pas is gemaakt als een oorlogsroute tussen de valleien Valtellina en Valcamonica en blijkt de laatste jaren een 'paradijs' voor fietsers.

Volgens Pierluigi Negri, directeur van het toeristenbureau van de vallei, werden er afgelopen jaar 50.000 fietsers gesignaleerd. Bij de doorkomst in 2019 werden er op Mortirolo kleedkamers en stroomladers voor e-bikes geinstalleerd.

Na de Mortirolo rijden de renners langs de wijnvelden van de Sforzato-wijn, waaraan de Giro de etappe wijdt. Voor de finish via Santa Cristina naar Aprica vliegen de renners met een glaasje op over de Teglio-klim. Teglio is bekend van zijn pizzochero, een pasta van boekweitmeel.

Vlak na de openingsfase is er al de eerste klim in deze vijfsterren-etappe, de Goletto di Cadino. In 1997 en 1998 passeerde hier de Giro, de eerste keer was Gianni Bugno als eerste boven.

De bekendste naam vandaag is natuurlijk de Mortirolo. Giuglio Ciccone kwam er de laatste keer in 2019 als eerste boven, won er de bergtrui die hij tot het einde behield. Voor de Nederlandse fans steekt de editie van 2015 er bovenuit toen Steven Kruijswijk als eerste bovenkwam en de volgende drie dagen de bergtrui droeg.

In 1994 was er de ontbolstering van Pantani die Indurain en Berzin loste en dat op de voorlaatste klim, net als vandaag de Santa Cristina, nogmaals deed. In deze etappe zullen de renners de pas niet van de helse kant beklimmen, maar van de andere kant. Nog steeds een zware klim, maar niet zo mythisch.

Na de Mortirolo zijn er nog de klimmen naar Teglio en naar Santa Cristina voor de slotklim wordt aangevat naar Aprica. In 1950 eindigde er voor het eerst een Giro etappe, winnaar was toen Fausto Coppi.

Profiel van de rit

Profiel van de slotklim

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.