Armstrong: 'Roglic niet enig kopman bij Jumbo, Vingegaard is té goed'

Als Lance Armstrong ploegleider was bij Jumbo-Visma, dan zou hij met twee kopmannen van start gaan. Dat zegt de Amerikaan in zijn podcast TheMove. ''De Dauphiné heeft duidelijk aangetoond dat Jonas Vingegaard op hetzelfde niveau staat als Roglic, zo niet beter!'

Vingegaard

"Primoz Roglic moest op een gegeven moment tegen Vingegaard zeggen dat hij trager moest rijden. Vingegaard leek de sterkste van de twee in de Dauphiné. Het verbaasde me dat Roglic de eindzege niet aan Vingegaard gaf, want dat had hem een beetje speelruimte kunnen geven tijdens de Tour."

"Vingegaard is momenteel nog steeds de meesterknecht van Roglic en door hem de eindzege te schenken had Roglic zich voor hem kunnen winnen. Als ik ploegleider zou zijn van Jumbo-Visma, zou ik zonder twijfel starten met twee kopmannen. Vingegaard is momenteel té goed om hem enkel als knecht te gebruiken."

'Roglic moest leiderschap veiligstellen'

Johan Bruyneel is het eens met zijn voormalige poulain: "Vingegaard had zeker de benen om de Dauphiné te winnen, maar dat soort politieke spelletjes worden tegenwoordig niet meer gespeeld in het peloton. Elke renner kijkt naar zijn watts en tot waartoe hij in staat is elke dag."

"Het is jammer want dat maakt de wielersport interessanter. De enige optie voor Jumbo-Visma is om met meerdere kopmannen van start te gaan in de Tour. Alleen zo kunnen zo Pogacar verslaan. Met Kruijswijk, Vingegaard en Roglic heeft Jumbo in de breedte verreweg de sterkste ploeg."

George Hincapie denkt dat er nog een ander aspect speelt. "Op dit moment is er bij Jumbo-Visma nog een strijd gaande wie eigenlijk de kopman is. Vingegaard werd vorig jaar tweede in de Tour, dus is het geen uitgemaakte zaak dat de ploeg voor Roglic gaat rijden. Roglic moest zijn leiderschap veiligstellen door de Dauphiné te winnen en dat heeft hij gedaan."