Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Er zullen straks 18 het Belgische wielerhart verdedigen. 18 renners op 176 stuks: dat is nipt 10% van het peloton. Dat is ooit meer geweest, maar zeker ook minder. Wie zijn die 18 Belgen? Wat zijn hun kansen en wat komen ze daar doen? We halen ze er eventjes bij…

Tour de France 2020 stage 7

Jumbo-Visma

Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met een missie: groen… en ook een beetje veel geel. Zijn ambitie moet zich vertalen in enkele sprintzeges of toch minstens top 3- plaatsen.

Omdat hij een groene droom heeft, gaan we hem mogelijk ook in etappes zien waar de gemiddelde vlaksprinter in de achterhoede vecht. De overgangsetappes dus, waar een compleet verloren tussensprint toch wat puntjes oplevert. Sleuren en trekken aan het peloton voor Roglic zoals we in 2020 zagen, is geen optie. Daar zijn andere mannetjes voor…

Hij krijgt met Nathan Vanhooydonck (en Laporte) een klein beetje steun op zoek naar punten. Van Aert zal de rug en de hielen van Vanhooydonck goed kennen op het einde van de Tour. Het zullen namelijk die rug en hielen zijn die hem uit de wind zetten of naar de sprint loodsen. Van andere Jumbo-Visma’s moet hij niet veel heil verwachten. Zij rijden voor Roglic en Vingegaard.

Ook niet van Tiesj Benoot. Kan overal uit de voeten. Een kleine slok Van Aert helpen, maar een grote brok Roglic assisteren. Dat is althans de verwachting. Benoot zal geel en groen zien van het werk dat hem wacht. Maar hij kan dat…

Bahrein-Victorious

Als de manschappen van Dylan Teuns de start halen – wat is dat toch weer allemaal met politie en pers – dan zullen we het geweten hebben. Deze Teuns was dit jaar al flink hot en wil dat ook zijn in Frankrijk. Hij komt weer aan op de Super Planche des Belles Filles, waar hij in 2019 eerst Ciccone afdroogde en later op het jaar zijn vrouw ten huwelijk vroeg.

Voor een bergrit of een potige overgangsetappe draait hij zijn hand niet om, in de vlucht dan wel. Hij zal er waarschijnlijk niet aan denken, maar waarom niet eens de uitdaging van bollentrui aangaan?

Lotto-Soudal

Hofleverancier voor het Belgische contingent in de Tour is uiteraard Lotto-Soudal. De bollen die voor Teuns interessant zijn, zijn dat ook voor Tim Wellens. Niet om ze definitief binnen te rijven, maar Wellens reed er toch maar mooi opvallend 14 dagen mee rond in 2019. Hij moet vooral in de goede vlucht geraken en erop rekenen dat hij de beste benen van de beste Wellens vindt. Hij verdient een ritzege in de Tour, nadat hij ook al oersterk raak schoot in de Giro en de Vuelta.

Oude krijger Philippe Gilbert rijdt zijn laatste Tour. Hij wil nog uitblinken, zegt hij zelf. We zullen zien of het lukt. De snedige demarrage bergop heeft hij al een tijdje doorgegeven aan opvolgers. Hij zal het op zijn costaud’s moeten doen. Van ver en als sterkste overleven na een lange vlucht.

Brent Van Moer en Florian Vermeersch zullen trouwens uit hetzelfde vaatje moeten tappen. Nu, samen met Gilbert hebben ze ook de taak om Caleb Ewan naar de meet te leiden. Frederic Frison is de (afwezige) Tim Declercq van Lotto Soudal: kilometers op kop trekken om de vlucht binnen handbereik te houden.

Quick-Step Alpha Vinyl

Deze ploeg heeft hetzelfde aan de hand als Jumbo Visma. Bij Nederlandse formatie rijdt maar één Nederlander. Wel, bij de Belgische blauwe brigade van Lefevere rijdt ook maar één Belg: Yves Lampaert. Hij wil knallen in de proloog en de lange tijdrit. Tussendoor verlekkert hij zich op de kasseienetappe naar Arenberg. En uiteraard heeft hij een sleutelrol in het sprintsucces van Fabio Jakobsen. Potentieel en kansen genoeg voor Lampaert om uit blinken.

Alpecin-Deceuninck

Het is officieel nu. Fenix verdwijnt en Deceuninck verschijnt, op de maillot van Jasper Philipsen. Hij is de Belgisch sprinthoop in deze Tour. Hij maakt zeker kans, maar hij zal op de vlakke sprinten stevig moeten staan om Jakobsen, Groenwegen, Van Aert en Ewan af te houden. Hij heeft voor zichzelf die overwinning nodig. Voor de mentale rust. Voor zijn ontwikkeling als renner. Voor zijn ploeg.

Er staat een trein voor hem klaar die gemend wordt door machinist Mathieu Van der Poel. Kwestie van druk kan dat al tellen. Ook Edward Planckaert en Guillaume Van Keirsbulck zullen maar met twee redenen in Frankrijk rondcrossen: Philipsen en Van der Poel op eender welke manier helpen. Al moesten ze hen duwen.

AG2R

Het zal vreemd zijn voor de mannen van AG2R. Sinds de oertijd konden ze rekenen op Gouden Greg. Maar Greg heeft pech: hij werd niet geselecteerd. En dus moeten Oliver Naesen en Stan Dewulf de meubelen redden. Naesen reed al jaren de Tour als meesterknecht van Romain Bardet. Deze keer sleept hij Ben O’Connor achter zich aan. Vraag is of hij zijn kans eens krijgt in de rit naar Arenberg.

Hetzelfde geldt voor Dewulf trouwens. Het zal voor beiden een Tour van opofferingen worden voor het hogere doel. Als er een appel uit de kast valt, zullen ze die zeker niet laten liggen.

Intermarché

De zucht en de klucht van de week situeerde zich bij Intermarché, waar Quinten Hermans niet geselecteerd werd. Onbegrijpelijk voor Hermans en de buitenwereld, begrijpelijk volgens ploeginsiders. Dat komt niet meer goed. Het maakt dat Kobe Goossens zijn jonge klimmersbenen eens kan testen in de heuvels en de bergen. Hij heeft wat in zijn mars, maar nu moet die mars ook wat gaan renderen.

Arkéa Samsic

De 29-jarige Amaury Capiot mag voor het eerst naar de Tour, en dat stemt hem gelukkig. Naar eigen zeggen gaat hij flink afzien, maar de vooruitblik naar al dat lekkers weegt toch zwaarder door.

Capiot is gewoonlijk de ‘tweederijsprinter’. De man die altijd in de top tien zit, maar met een gelukje toch eens in de top drie of op het podium kan geraken. Snel, degelijk, maar net iets te min om het allerzwaarste sprintgeweld te kloppen. Het is hem gegund.

Trek-Segafredo

Trek Segafredo brengt één Belg in stelling: Jasper Stuyven. Hij deed al meermaals een vruchteloze poging voor ritwinst in de Tour, maar strandde altijd diep in de finale. Hij heeft dat beetje extra om het af te maken in een klein groepje. Of ook in een groter groepje.

Stuyven is krachtig en snel, maar dan moet het sterkste sprintkaf toch al van het koren gescheiden zijn. Hij is trouwens ook mentor van man in vorm Mads Pedersen. In hem zien we zowaar de grootste groene concurrent voor Van Aert. Ook Stuyven heeft dus een missie, om Pedersen zover te krijgen.

O ja. Met hun 18 renners mogen de Belgen niet mopperen. Maar de Franse renners toppen wel het lijstje, met 32 renners. Tja, aan chauvinisme zal het de Franse organisatie nooit ontbreken.

Tour de France
  • Beeld: Cor Vos