Interview | Sepp Kuss: 'Ik word nog regelmatig herinnerd aan het tijdperk Armstrong'

Sepp Kuss gaat de Vuelta winnen! Wordt hij nu een bekende Amerikaan? Het gaat nog vaak over Armstrong nu, daar spraken we hem al eens over.

Vuelta Espana 2023 - Stage-19

Sepp Kuss gaat vandaag de Vuelta winnen. Het is de vraag of hij daarmee ook bij de grote latenight talkshows aan tafel mag komen zitten of dat hij een telefoontje van Joe Biden kan verwachten. We spraken hem voor de Tourspecial van 2022 eens over hoe het wielrennen in de VS wordt beleefd - en hoe Lance Armstrong nog steeds zijn stempel drukt.

Andere koersen dan Tour moeilijk te volgen

Voor de Wieler Revue-Tourspecial van 2022 keek hij terug op zijn ritzege in de Tour van het jaar ervoor. "Toen ik een rit won in de Tour de France, kreeg ik meer aandacht dan ik had verwacht. Dat komt ook doordat je als wielrenner in een kleine wereld leeft en je de signalen verliest wat het betekent voor fans in je land. Ik kreeg veel positieve feedback op die overwinning."

In de Verenigde Staten is de Tour de France de enige koers die telt. "Buiten de Tour de France om zijn alle andere koersen moeilijk te volgen voor Amerikanen. Als ik zeg dat ik de Tour de France heb gereden, zeggen mensen: ‘Oh, dan moet je wel echt goed zijn.’ Het blijft een moeilijke sport om uit te leggen aan mensen die de nuances niet kennen tussen een professionele en recreatieve fietser."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Lance Armstrong

Uiteraard komt ook de bekendste Amerikaanse wielrenner ooit nog regelmatig ter sprake in eigen land. "Ja, ik word nog regelmatig herinnerd aan het tijdperk Armstrong. Aan de dopingjaren dus. Mensen die heel vast zijn in hun geloof, zeggen dat wielrenners nog steeds zo zijn als in die jaren. Dan is het moeilijk om mensen te overtuigen dat de sport van nu anders is vergeleken met toen.

"De bekentenis van Armstrong en andere voormalige-toppers heeft natuurlijk een enorm effect gehad op de populariteit van de sport. Mensen verloren hun geloof in een schone sport. Alleen is de omgeving nu totaal anders.”

Magazine
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos ┬ę 2023