Hommeles op Alpe d’Huez

De bekendste van alle Alpencols heeft 70 jaar na zijn intrede al voor flink wat bangelijke momenten gezorgd in de Tour. De krant Het Belang van Limburg maakte een overzichtje.

Colorslidescan-Archief-1

1976 - De eerste gele trui voor Lucien Van Impe, de laatste Belgische Tourwinnaar

46 jaar geleden won de laatste Belg de Tour. Klimgeit Lucien Van Impe had flink wat bollen verzameld, maar wou in 1976 geel. Hij pakte de trui op Alpe d’Huez, maar niet probleemloos. Hij lag voortdurend in conflict lag met zijn ploegleider Cyrille Guimard. Zo kreeg hij geen bidon onderweg. Hij stuurde eerst ploegmaat René Dillen  voor drank, maar die kreeg niets. Daarna zakte Van Impe zelf af, maar Guimard gaf niets en verweet hem dat hij vooraan moest rijden. Guimard wou de gele trui ook weer afgeven na Alpe d’Huez om de koers niet te moeten dragen. Zeer tegen zijn zin gaf Van Impe het geel aan de Fransman Raymond Delisle.

1978 - De peer van Pollentier

Michel Pollentier won in 1978 op Alpe d’Huez, maar wilde de dopingcontrole te slim af zijn. Hij verstopte een condoom (een ‘peer’) met zuivere urine onder zijn oksel, zodat hij met een darmpje gekoppeld aan zijn penis het potje kon vullen. Hij werd betrapt en moest de koers verlaten. Het verhaal van ‘de peer van Pollentier’ was geboren.

1986 - Bernard Hinault en Greg Lemond als ‘bevriende vijanden’

Het duel der duels in de Tourgeschiedenis was dat tussen ploegmaten Bernard Hinault en Greg Lemond in 1986. Lemond verwachtte een wederdienst van Hinault, nadat de jongeling zijn kopman in 1985 aan de Tourzege hielp. Hinault deed dat niet, hoewel een de joviale Amerikaan hem de zege op Alpe d’Huez op een dienblaadje aanbood. Dat leverde unieke beelden op van twee juichende ploegmaats die elkaars bloed konden drinken. Hinault voelde die dag dat Lemond hem zou lossen en hij toomde hem in door te beloven hem te helpen. Die belofte hield hij niet.

1997 – Pantani vestigt een record met 37’35”

In 1997 reed Marco Pantani een legendarische beklimming. Hij vestigde een record dat ook nu nog bestaat. Hij had 37 minuten en 35 seconden nodig. Nadien bleek dat Pantani meermaals doping nam, maar dat neemt niet weg dat hij nog altijd een gevleugeld klimmer was. Minder begenadigde klimmers moesten zich dan wel reppen om de tijdslimiet te halen. Om de recordtijd van Pantani te duiden. In 2004 was er een klimtijdrit op de Alp. Geen voorgaande kilometers dus, ‘gewoon’ de berg omhoog. Vele renners deden er ruim meer dan 40 minuten over, terwijl Pantani bij zijn record in 1999 al 187 kilometer in de benen had.

1999 -  Guiseppe Guerini botst met een amateurfotograaf

De Italiaan Guiseppe Guerini won in 1999 op Alpe d’Huez, nadat hij zijn vluchtersgroep had achtergelaten. Op een kilometer van de top waant hij zich zegezeker, maar plots duikt er een wat schlemielige amateurfotograaf op die midden op de weg zijn moment de gloire wil vastleggen. Guerini knalt frontaal op de onhandige supporter. De fotograaf helpt hem nog even op de fiets en klopt hem nog eens bemoedigend op de schouder maar duwt hem niet op gang. Dat laat hij over aan een andere supporter. ’s Avonds komt hij zich wel excuseren in het hotel van Telekom, de ploeg van Guerini.

Achtergrond
  • photo Cor Vos © 2020