Eddy Merckx kritisch voor Pogacar: ‘Omdat hij de Tour al eens vrij makkelijk won, veroorloofde hij zich wat veel’

Eddy Merckx, de grootste ooit, stelt zich vragen bij de Tourvoorbereiding van Tadej Pogacar. Als de Kannibaal spreekt, luistert de wielerwereld.

Tour de France 2022 stage 11

Eddy Merckx steekt in de Spaanse sportkrant AS van wal: "Ik zag al vanaf het begin dat Pogacar minder was dan vorig jaar, maar ik had ook niet verwacht dat Vingegaard zou winnen. De Sloveen reed als voorbereiding alleen de ronde van zijn eigen land, maar dus niet de Ronde van Zwitserland of de Dauphiné. Dat toont voor mij dat hij het te licht heeft opgevat, want zijn concurrenten deden het wel."

Naast die vrij povere voorbereiding slokte PogiBoy bijzonder veel wedstrijden in het klassieke voorjaar op. Hij piekte al in de UAE Tour en de Tirreno, won de Strade Bianche en ei zo na de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast stapelde hij ook ereplaatsen op in tal van andere wedstrijden, om dan een lange rustpauze in te lassen. Het kan de vijfvoudige Belgische Tourwinnaar niet bekoren.

Merckx: "Als je de Tour al eens te makkelijk gewonnen hebt, denk je je alles te mogen veroorloven en dat is volgens mij een grote fout die hij heeft begaan."

Los van deze Tour, ziet Merckx in Pogacar wel gelijkenissen met zijn eigen carrière. Dat geldt zowel voor zijn palmares ‘in aanbouw’ als zijn manier van koersen.

Merckx: "Pogacar is een heel aantrekkelijke renner omdat hij zowel in de klassiekers als in de grote rondes presteert. Daarin lijkt hij op mij, net zoals in zijn wijze van koersen. Hij valt aan, legt zich niet neer bij de situatie en durft zelfs met de gele trui om de schouders aan te vallen."

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022