Van Aert was ook actief op het WK baanwielrennen. De Indonesiër Bernard van Aert..

Blijkbaar kunnen alle Van Aerts hard fietsen. Maak kennis met Bernard (en Wout stak 'm ook een hart onder de riem)

World Championships elite men - Road - 2022

Het WK baanwielrennen was afgelopen week een succes voor de Nederlandse equipe ('we' wonnen het medailleklassement), maar buiten alle Nederlands/Vlaams klinkende namen die in het bezit waren van een Nederlands of Belgisch paspoort was er ook een vreemde eend in de bijt: de Indonesiër Bernard van Aert.

Jaja, een echte Van Aert. De naam bij wie je het eerste denkt aan Wout, de Belg van Nederlandse afkomst (want Wout van Aert is dus eigenlijk een Nederlander..). Nou, de baanwielrenner Bernard van Aert is ook van Nederlandse afkomst.

Tegen Sporza vertelt hij hoe het zit. "Mijn opa is geboren in Nederland, in Doesburg. Hij is wel al lang geleden naar Indonesië getrokken. Zelf ben ik nooit in Nederland geweest. Het is zelfs mijn allereerste keer in Europa."

Uiteraard vraagt de Vlaamse omroep hem ook even naar zijn achternaamgenoot. "Wout komt uit België, niet? Hij is mijn idool! Ik zou graag ooit eens tegen hem willen koersen."

Van Aert schoot bij de Nations Cup in Cali al eens uit z'n slof en zorgde ervoor dat Wout niet de enige Van Aert is die ereplaatsen verzamelt. In het omnium werd hij daar tweede (zie Instapost hierboven). De wereldtop ontbrak daar wel.

Op het WK nam Bernard het in het omnium op tegen heel wat coureurs die het op de weg al wel tegen Wout van Aert opnemen. Zo won Ethan Hayter het onderdeel voor Benjamin Thomas en werd Elia Viviani zevende. In al dat geweld moest Bernard van Aert genoegen nemen met een twintigste plek.

Hart onder de riem van Wout

Wout van Aert is het desondanks niet ontgaan dat er een naamgenoot meedeed aan het WK baan. Hij stak Bernard een hart onder de riem en zei daar ook bij dat we hem niet op de baan hoeven te verwachten omdat hij in de winter al wat anders te doen heeft.

De cross dus. Wanneer we Wout van Aert precies in het veld kunnen bewonderen, weten we niet. Op dit moment doet hij het nog even rustig aan. Hij is in Girona waar hij op Strava al wel weer wat fietsactiviteiten vertoont. Vermoedelijk zien we hem in december in de blubber.

Pelotonpraat
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022