Interview deel 1 | Sven Nys: 'Van Empel heeft de flits die Van der Poel ook op die leeftijd had'

Het cross-seizoen is inmiddels alweer in volle gang. Met Sven Nys keken we terug op de eerste weken van het seizoen.

Worldcup cyclocross in Tabor 2022 women

Voor Baloise Trek Lions begon het weekend in Tabor met een domper. Lucinda Brand viel op training en brak daarbij haar middenhandsbeentje. Maandag is ze geopereerd. "Mentaal voelt ze zich goed en ze heeft genoeg ervaring om snel te schakelen en te denken: dit is ook topsport", aldus teammanager Sven Nys. "Het seizoen was ze conditioneel goed gestart, maar voor Lucinda is het altijd wachten tot het weer omslaat. Dan komt ze beter tot haar recht qua ondergrond. Helaas staat dat nu even on hold."

Voorlopig is Fem van Empel de grote veelvraat bij de vrouwen. Het toptalent dat vanaf volgend jaar uitkomt voor Team Jumbo-Visma won dit seizoen al vijf veldritten. "Ja, het lag in de lijn der verwachting hoe Fem van Empel nu presteert. Dat was vorig jaar al zichtbaar en nu is er weer een jaar extra ontwikkeling bijgekomen. Op die leeftijd scheelt dat enorm. Maar het gaat niet enkel om Van Empel, want Puck Pieterse gaat ook enkel nog beter worden komende weken."

Vooral met haar explosiviteit maakt Van Empel het verschil volgens Nys. "Momenteel steekt ze er een klein beetje bovenuit, maar het is ook niet dat ze bij de concurrentie wegrijdt. Het is iedere keer tot de finish spannend en ze haalt het momenteel omdat ze de snelste is van het peloton. Het is een beetje afwachten hoe de verhoudingen zijn als het iets extremer weer gaat worden."

Mathieu van der Poel

Van Empel rijdt vanaf 2023 in het gele shirt van Team Jumbo-Visma en gaat volgend jaar ook op de weg meedoen in de grootste koersen. "Moeilijk te zeggen of Fem al het niveau heeft om voor de zege te strijden in koersen als Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen, maar als je een opleiding krijgt vanuit de cross en je zet er met de jaren wat volume qua training tegenover, dan gaat ze ver komen. Vooral ook omdat ze van nature explosief is aangelegd."

"Jumbo-Visma gaat voor haar de ideale ploeg zijn en daarom zou het weleens snel kunnen komen. Of ik de vergelijking met Van Aert zie? Eigenlijk misschien nog net iets meer met Van der Poel, omdat ze van nature een klein tikkeltje explosiever is. Van Aert moest het zeker op die leeftijd meer hebben van zijn karakter en zijn grote vermogen. De flits van Van der Poel was zeker toen net dat tikkeltje meer. Dat heeft Van Empel nu ook."

Nieuws
  • Photo: Marketa Navratilova/Cor Vos © 2022