Dit zijn de belangrijkste transfers in het vrouwenwielrennen voor het seizoen 2023

Terwijl het bij de mannen de grote vraag is waar Mark Cavendish komend seizoen rijdt, verandert er bij de vrouwen ook het nodige. We focussen daarbij vooral op de Nederlandse vrouwen.

NK gravel in Epe 22 women elite

Sprintkoningin Wiebes van DSM naar SD Worx

De grootste transfer (echt een transfer, want ze was nog niet einde contract bij DSM) is die van Lorena Wiebes naar SD Worx. Wiebes was verreweg de beste sprintster afgelopen seizoen en gaat nu dus rijden voor de beste ploeg van het peloton.

Maar SD Worx zat verder ook niet stil, want het trekt met Femke Markus (25, zusje van Riejanne) en Micha Bredewold (22) ook nog twee rensters van Parkhotel Valkenburg aan.

Versterking voor Van Vleuten

Nog twee vertrekkers bij Team DSM, want Floortje Mackaij (27) en de Duitse Liane Lippert (24) vertrekken naar Movistar, de ploeg van Annemiek van Vleuten.

DSM trekt jonge rensters aan

Net als bij de mannen vangt DSM de vertrekkers op met jongeren. In het geval van de vrouwenploeg onder andere de talentvolle Nederlandse rensters Daniek Hengeveld (19, reed sterke puntenkoers op WK baanwielrennen), Nienke Vinke (18, werd derde bij de junioren op het afgelopen WK weg) en Anna van der Meiden (18, werd vijfde bij de junioren in de tijdrit op het afgelopen WK).

Maike van der Duin

Over jonge getalenteerde (baan)wielrensters gesproken: de 21-jarige Maike van der Duin, op het afgelopen WK nog tweevoudig zilveren medaillewinnares (scratch en omnium) verkast van Le Col Wahoo naar WorldTour-ploeg Canyon-SRAM, waar onder andere Katarzyna Niewiadoma rijdt.

Haar baanmaatje Mylène de Zoete (23) stapt dan weer over van AG Insurance (Komend seizoen AG Insurance-Soudal-Quickstep, de ploeg van Lefevere) naar Ceratizit WNT Procycling, de ploeg waar Kirsten Wild in het verleden ook voor reed.

Wereldkampioen Zwift

Loes Adegeest werd vorig jaar wereldkampioen Zwiften bij de vrouwen en plaatste eerder dat jaar een 'advertentie' op Twitter om een ploeg te vinden. Dat is komend seizoen niet meer nodig want de 26-jarige geboren Wageningse wordt ploeggenote van Cecilie Uttrup-Ludwig bij FDJ.

Jumbo-Visma

De Nederlandse ploeg houdt zich redelijk koest op de transfermarkt, maar slaat natuurlijk weleen gouden slag met het binnenhalen van Fem van Empel. De 20-jarige Brabantse rijdt van 1 januari in het geelzwart. Niet alleen in de cross, want de ploeg heeft ook wegplannen met haar.

Transfers internationale rensters

Tenslotte nog enkele transfers van bekende buitenlandse rensters, want een paar toppers verkassen. Allereerst gaat de Zuid-Afrikaanse veterane Ashleigh Moolman-Pasio van SD Worx naar de ploeg van Lefevere. De Spaanse topper Mavi Garcia verkast van UAE naar de Nederlandse ploeg Liv Racing. UAE trekt op zijn beurt dan weer de sterke Silvia Persico aan, die ook actief is in het veld.

Geen categorie
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022