Interview | Merijn Zeeman over ontwikkeling Laporte: 'Was nog veel progressie te boeken'

Christophe Laporte was een van de verrassingen van het seizoen 2023. Maar voor Merijn Zeeman kwam dat niet onverwachts.

Tour de France 2022 stage 19

De sportief directeur van Team Jumbo-Visma vertelt in de eindjaarsspecial van Wieler Revue (die binnenkort in de winkels ligt) over de doorbraak van Laporte, die voor dit seizoen bekendstond als goede renner maar geen afmaker. In zijn eerste jaar bij de Nederlandse ploeg won Laporte direct een rit in Parijs-Nice en de Tour de France en eindigde hij bovendien tweede op het WK.

Die ontwikkeling is volgens Zeeman allerminst gek. "We hebben uitgebreid research gedaan naar Christophe en er was nog veel progressie te boeken. Met Christophe viel nog zoveel te winnen op het gebied van training, voeding en materiaal. Hij was nog nooit op hoogtestage geweest. Het is niet per se logisch dat hij dan zo’n ontwikkeling doormaakt, maar naar die verbetering zijn we wel op zoek. Hetzelfde geldt voor onze nieuwe renner Attila Valter. We zijn ervan overtuigd dat er op het gebied van performance nog heel veel meer uit hem te halen is. Op iemand van INEOS Grenadiers zit minder progressie, maar bij iets kleinere teams is dat wel het geval."

En dat leidt weleens tot negatieve geluiden, beaamt Zeeman. "Ja, het klopt dat er na die ritoverwinning van Laporte in de Tour wel wat jaloerse geluiden klonken. Dat was misschien iets te veel voor andere ploegen, want toen bleken we wel héél dominant. Tegelijkertijd denk ik dat we dat ons misschien ook een beetje inbeelden, want we blijven nederig. We schreeuwen nooit van de daken hoe goed we zijn."

Magazine
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022