Van Milan Vader wordt veel verwacht bij Jumbo-Visma: 'Wat Primoz Roglic goed kan, kan Milan óók goed'

Milan Vader heeft door een zware valpartij in zijn eerste wegseizoen bij Team Jumbo-Visma amper kunnen laten zien wat hij op de weg kan.

Strade Bianche 2022

En dus is nog niet helemaal duidelijk wat de Nederlandse ploeg ziet in de Zeeuwse mountainbiker en wat voor wegrenner hij kan worden. Achter de schermen verwacht men echter heel veel van Vader, zo weet Thijs Zonneveld. In de podcast In het Wiel werpt hij dat voor de voeten van Vader, die afgelopen jaar door het oog van de naald kroop na een zware crash in het Baskenland.

Volgens de journalist annex analist van het Algemeen Dagblad zien ze bij de Nederlandse topploeg de Primoz Roglic van een paar jaar geleden terug in Vader. Zonneveld: "Dat is in elk geval wat ze bij Jumbo-Visma hopen en wat ze in hem zien. Als je naar zijn vermogenswaardes kijkt dan zien ze dat wat Primoz goed kan, Milan ook goed kan. Alleen dan wel in een lab."

Daar haakt de wielrenner vervolgens zelf op in, hij stelt dat hij nog veel moet leren als wegrenner. "Je moet ook weten wanneer je kunt plassen en wanneer je een bidon moet aanpakken, haha. Maar het heeft gewoon veel voordelen als je net dat extra sprintje in de benen hebt."

"Dat creëer je sowieso vanuit het mountainbiken. Het is veel makkelijker om duur erbij te trainen dan andersom. Na Strade Bianche dacht ik ook: wat een zware koers was dit, maar als ik dit een aantal keer doe, word ik daar zoveel sterker van."

Er liggen kansen op mooie resultaten, vertelt Vader. Maar waar zijn plafond uiteindelijk ligt, is moeilijk te zeggen. "Dit jaar hadden we zo ingedeeld dat ik van alles zou proberen. Een eendagskoers als Strade Bianche, maar ook een ronde als die in het Baskenland. Ik zou verschillende rollen krijgen, gewoon om te kijken hoe het ons zou bevallen. Daarna zouden we evolueren, maar door die val hebben we weinig kunnen proberen. Daar hebben we extra tijd voor nodig."

Puur volgens de data zouden koersen als de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik Vader het beste moeten liggen, denkt hij. "Maar binnen de ploeg hebben ze ook gezegd dat ik met deze kwaliteiten in principe óók ronderenner zou kunnen worden. Als je kijkt hoe Roglic vaak won: heel lang blijven meerijden met de rest en in de laatste honderden meter wegrijden."

Nieuws
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022