Oud-schaatser Hein Vergeer over 'dansmaatje' Boogerd: 'Ze legden hem op de grond en hakten zijn kop eraf'

Hein Vergeer en Michael Boogerd kennen elkaar goed. Vergeer vindt dat Boogerd oneerlijk is behandeld door de pers en publiek.

trainingcamp Team Roompot - Charles in Calpe, Spain

"Ik ken hem heel goed. Zelf deed ik ook mee aan Sterren Dansen op het IJs, aan de editie die hij won. Ik vind hem een onwijs fijne man. Na al een tijd te zijn gestopt, werd hij depressief en raakte hij erg in de put.

Hij vindt dat Boogerd slecht is behandeld. "Zijn dopingbekentenis kende enorme gevolgen voor hem. In een periode dat veel doping werd gebruikt, is hij het slachtoffer van zijn eigen eerlijkheid gewor den. Ze legden hem op de grond en hakten zijn kop eraf."

Vergeer snapt wel dat Boogerd het daar moeilijk mee kreeg. "Je maakt iets ingrijpends mee in je jeugd en vijftig jaar later dringt het pas goed tot je door. Als schaatser stond ik eveneens vaak zwaar onder druk. Ik had het geluk bij stressmomenten te kunnen terugvallen op Ted Troost, een haptonoom."

De Kneet

Boogerd is niet de enige wielrenner die Vergeer goed kende. Hij ging tijdens zijn actieve schaatscarrière ook om met mannen als Peter Post en Gerrie Knetemann.

"Met De Kneet heb ik ooit een flinke aanvaring gehad. De Haagsche Courant, het huidige AD Haagsche Courant, bracht een stuk over Gerrie dat ging over zijn rentree. Hoe hij terugkeerde na in Dwars door Vlaanderen 1983 zeer ernstig te zijn gevallen. In 1984 won hij de Amstel Gold Race. Ik was volstrekt verkeerd geciteerd. Gerrie laaiend. Natuurlijk werd het misverstand uitgesproken."

Dumoulin

Tom Dumoulin kende Vergeer niet persoonlijk, maar hij bewonderde de Limburger wel. "Als voormalig topsporter begreep ik waarom Dumoulin stopte. Het valt niet mee om bij ongelofelijk hectische stress-momenten dicht bij jezelf te blijven."

"Tom heeft ons veel gegeven, heel veel. Toen hij de Giro won, zat ik daar met tranen in de ogen naar te kijken. Mag je gerust weten."

Pelotonpraat
  • Photo Wessel van Keuk/Cor Vos © 2019