Adrie van der Poel: 'Parkoers zijn grote boosdoener van vele rugproblemen'

Adrie van der Poel ziet een verband tussen de rugproblemen waar veel crossers op dit moment mee te kampen krijgen.

Adrie van der Poel phoshoot in Kapellen 2021

Ook Adrie van der Poel heeft zitten kijken naar de wereldbeker in Dublin. Over het parkoers was hij lyrisch: "Heel mooi, heel breed, mooie lange rechte stukken en technisch genoeg: een cross uit de oude doos", vertelt hij in de Podcast Cross. Hij zag meteen een groot verschil met de crossen in Vlaanderen.

"Dat we eens niet een Belgische cross hebben, waarin we van boom tot boom rijden en vijf 180 graden-bochten hebben, zou bij vele mensen de ogen moeten geopend hebben, want je ziet dat je nu echte wedstrijden krijgt: Ook de zevende maakt nu nog kans, terwijl je in een Belgische cross toch - met alle respect - ziet dat de zevende nooit aanspraak maakt op de overwinning", vertelt hij kritisch.

"Ik vecht al 20 jaar voor zo'n parkoers, maar ik krijg het er niet doorgedramd. Vorig jaar hadden we Besançon en dat vond ik schitterend", gaat hij verder. "Ook Zolder, Koksijde en Zonhoven onderscheiden zich van de meeste Belgische crossen."

Vader van der Poel is er overigens van overtuigd dat er een verband is tussen die parkoers en de rugproblemen waar veel veldrijders op dit moment mee worstelen, zo ook zijn twee zonen. "Ik heb het daar met Sven Nys over gehad en Thibau zit in datzelfde schuitje, net zoals vele andere renners en er zullen er ongetwijfeld nog volgen. Dat ligt puur aan de parkoers", aldus Adrie van der Poel.

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022 - Belgium Out*****