Grote drie drijven elkaar tot het uiterste: Wout van Aert wint voor het eerst in Diegem

Wout van Aert heeft na wederom een zeer beklijvende cross de Superprestige van Diegem gewonnen. De grote drie dreven elkaar tot het uiterste.

SuperPrestige veldrijden - Diegem 2022 elite men

Het duurde geen ronde of Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock sloegen weer een gat met de rest. Enkel Eli Iserbyt kon zijn wagonnetje even aanhaken, maar de inspanning om mee te zijn moest de kleine Belg al snel bekopen op het lastige parkoers in Diegem. Iserbyt verloor dan ook snel terrein op de drie beste crossers van het moment.

In de tweede ronde besloot Van der Poel serieus door te trekken. De Nederlander reed indrukwekkend door de zandbak, maar het schuine kantje had Van Aert op zijn beurt weer volledig onder controle. Door een goede passage daar kwamen Van der Poel, Van Aert en Pidcock vervolgens weer bij elkaar. Het was even herzetten voor de koplopers, maar ze hielden constant een basistempo aan waardoor duidelijk was dat er niemand terug zou keren.

In de vierde ronde versnelde Van der Poel wederom in de zandbak. Zijn voorsprong bleef lange tijd hangen op vijf seconden, maar na een wederom geweldige passage door het zand vergrootte hij de voorsprong op Pidcock en vooral op Van Aert, die van zijn fiets moest in het zand. Zodoende moest Van Aert ook de Brit even laten gaan, maar de wedstrijd zat er nog allerminst op.

Pidcock was tenslotte in staat om het gat te dichten met Van der Poel en daardoor keerde ook Van Aert weer terug. Voor de Belgisch kampioen het sein om direct zelf het initiatief te nemen. Precies op het juiste moment reed Van Aert uitstekend door de zandbak, terwijl Van der Poel dit keer juist niet erdoorheen kwam. Van Aert sloeg daardoor direct een flink gat.

In de voorlaatste ronde veranderden de verhoudingen echter weer, want Van der Poel en Pidcock keerden nog eens terug. De Nederlander zat wel duidelijk op zijn limiet en hij reed steeds minder soepel door het zand. Hij brak en ging de slotronde in met een achterstand van tien seconden op Van Aert en Pidcock, die vol vertrouwen de kop van de koers nam. De twee vooraan gaven elkaar uiteindelijk geen duimbreedte toe, maar na een zeer minuscuul slippertje van Pidcock in de laatste modderpassage sloeg Van Aert een klein maar definitief gaatje.

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022