Ontroerende beelden: Papegaai Scarponi traint met Astana-renners Antonio Nibali en Gianmarco Garofoli

Dat wijlen Michele Scarponi nog steeds geliefd is bij Astana Qazaqstan Team maken deze beelden wel duidelijk.

Giro dÕItalia - stage 6

Op 22 april 2017 kwam Michele Scarponi om het leven tijdens een trainingsongeluk. Daarmee verloor de wielerwereld een begenadigde renner en een geliefd persoon, en papegaai Franky een trainingspartner. Het verhaal is bekend: de vogel liftte op de rug van Scarponi mee tijdens sommige trainingsritten van de Italiaan.

Franky heeft intussen een nieuwe trainingsmaat, want de papegaai zat in 2020 al op de rug van Antonio Nibali, die in het Filottrano van Scarponi woont. Een vriend van Scarponi gaf in 2020 commentaar op de beelden van Nibali met Franky op zijn rug. "De fiets slaagt erin onuitwisbare herinneringen op te roep aan engelen, kampioenen, die er helaas niet meer zijn. Alleen een sport als deze kan je zoveel opleveren."

Dat Franky nog steeds regelmatig op pad gaat met Nibali is te zien op een Instagram-video van zijn ploeg Astana Qazaqstan Team. Daarin is te zien dat de papegaai tijdens een trainingsritje meelift op de helm van Gianmarco Garofoli, die samen met Nibali traint. De neoprof van Astana Qazaqstan Team was pas vijftien jaar oud toen Scarponi overleed.

Pelotonpraat
  • Photo Miwa iijima/LB/RB/Cor Vos © 2020