Bart Wellens ziet, naast rug, nog ander probleem bij Van der Poel: 'Positie op fiets is veranderd'

Bart Wellens heeft een opvallende verklaring voor de mindere prestaties van Mathieu van der Poel de voorbije weken.

Herentals Cross 2023

Het loopt niet zo lekker voor Mathieu van der Poel. Door rugproblemen reed hij tot nu toe allesbehalve zijn beste crosswinter en zag hij hoe eeuwige rivaal Wout van Aert telkens met de zege aan de haal ging. Ook Bart Wellens zag Van der Poel de voorbije weken sukkelen met zijn rug, maar is er van overtuigd dat er meer aan de hand is.

Het viel Wellens namelijk op dat Van der Poel zijn positie op de fiets veranderd is, sinds hij vier jaar geleden wegrenner geworden is. "Je zit dieper en er komt meer druk te staan op je voorwiel", legt Wellens uit in de Podcast CROSS van Play Sports. "Mathieu is daardoor veel meer fouten beginnen te maken. Dat zag je de voorbije jaren trouwens ook bij Van Aert. Door die wegpositie aan te nemen kan hij minder goed sturen in het veld."

Enkele jaren geleden was Van der Poel die houding nog niet gewoon. "Toen zat hij comfortabeler op de fiets zat, nu zit hij meer in die aerodynamische wegpositie en dan ga je ook iets meer fouten maken. Al kunnen mannen zoals Van der Poel die fouten compenseren met hun kracht en er toch nog iets van maken."

Stage

Van der Poel zit momenteel in het Spaanse Denia, waar hij op trainingskamp is met zijn ploeg Alpecin-Deceuninck. Op 22 januari komt hij terug in actie tijdens de wereldbekermanche in Benidorm. Een week later rijdt hij zijn laatste cross voor het WK in Hoogerheide dat op 5 februari plaatsvindt.

Achtergrond
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023