Column | 10 Serieuze en veel minder serieuze voorspellingen voor het nieuwe wielerseizoen

Onze redacteur laat zijn fantasie los op het nieuwe wielerseizoen en kijkt in zijn glazen bol. Dit is wat hij verwacht. Het belooft een mooi jaar te worden voor Taco van der Hoorn..

Giro dÕItalia 2021 stage - 3

Het crossseizoen zit er straks na het WK wel zo ongeveer op en de wegwielrenners die zo dom zijn niet in het veld te rijden zijn stilaan uit hun steeds korter wordende winterslaap ontwaakt om zich in de eerste, toch wat onbeduidende koersen, van het seizoen te laten zien.

Voor mij het moment om mijn glazen bol er eens bij te pakken om te zien wat het wielerseizoen voor ons in petto heeft. Bij de meeste voorspellingen zul je misschien denken 'nou nou, is dat niet wat vergezocht allemaal?'

Tegen die mensen zou ik willen zeggen: vergeet niet dat Chris Froome ooit de Ventoux op rende, Mathieu van der Poel de nacht voor het afgelopen WK werd gearresteerd en er ooit een Deen uit de Ronde van Frankrijk werd gehaald door z'n Nederlandse ploeg omdat hij zei in Italië te zijn geweest terwijl hij in Mexico zat..

Ik wil hier maar mee zeggen: wielrennen is de sport waarin de meest bizarre dingen juist gebeuren en de meest voorspelbare dingen juist niet. Dus daar gaat-ie..!

1) Kuurne-Brussel-Kuurne, Gent-Wevelgem en Luik-Bastenaken-Luik fuseren

Om plaats te maken op de overvolle kalender besluiten de organisaties van Kuurne-Brussel-Kuurne, Gent-Wevelgem en Luik-Bastenaken-Luik in allerijl dat deze koersen samengaan. Op zondag 23 april staat het peloton dan ook te trappelen om Kuurne-Luik-Brussel-Bastenaken-Gent-Kuurne-Wevelgem-Luik te rijden. Remco Evenepoel demarreert bij de tweede passage door Kuurne en wint na een solo van 207 kilometer (de koers is 783 kilometer lang).

2) Wout van Aert en Mathieu surplacen te lang op de baan in Roubaix

Wout van Aert en Mathieu van der Poel rijden in Parijs-Roubaix een enorm gat bijeen van zo'n drie minuten, maar op de baan in Roubaix surplacen ze zo lang voor de sprint dat Taco van der Hoorn de lachende derde wordt en de Hel van het Noorden op zijn naam schrijft.

3) Remco Evenepoel verliest de Giro door een slangenbeet

Remco Evenepoel heeft in de 18e etappe van de Giro 7 minuut 24 voorsprong op nummer twee in het klassement Thymen Arensman als het noodlot toeslaat. Hij neemt een etenszakje aan waaruit plots een spitssnuitadder opduikt die de Belg bijt. Evenepoel moet opgeven. De Belgische koning verklaart spitssnuitadders per decreet tot staatsvijand nummer 1.

(De oplettende lezer heeft door dat Thymen Arensman tweede staat en derhalve het roze overneemt en de Giro wint.)

4) Hilaire Van der Schueren wordt gecast als Lambik voor de nieuwe Suske & Wiske-film

De ploegleider van Intermarché-Circus-Wanty is bezig aan zijn laatste jaar bij de ploeg, maar we zullen hem in 2024 ook nog genoeg zien: hij zal de rol van Lambik voor z'n rekening nemen in de Suske & Wiske-bioscoopfilm 'De Spannende Spuit', een film waarin Wiske een vakkundig door Professor Barabas uitgedokterd dopingprogramma volgt om de Tour te kunnen winnen. (Spoiler: dat lukt niet, want zelfs dan is Annemiek van Vleuten te sterk.)

Beeld: Cor Vos

5) Annemiek van Vleuten fietst na haar Giro-overwinning direct door naar de Tourstart

In haar laatste seizoen wilde Annemiek van Vleuten nog eens iets unieks doen en daarom fietst ze na haar zege in de Giro Donne direct door naar Clermont-Ferrand, waar 14 dagen later de tweede editie van de Tour de France Femmes begint.

14 dagen? Dan kan Van Vleuten met één been van Italië naar Frankrijk fietsen, hoor ik je denken. Klopt, maar Annemiek zal tijdens haar rit alle Founding Fathers van de EU aandoen en dus ook nog door Luxemburg, België en Nederland rijden alvorens ze in Clermont-Ferrand aankomt. Een Europese afscheidstoer en een lekkere training!

6) Nog een naamsponsor erbij voor Intermarché-Circus-Wanty

Vlak voor de Tour de France presenteert de ploeg van Hilaire Van der Schueren en Aike Visbeek nóg een extra naamsponsor. De ploeg zal vanaf de Tour door het leven gaan als Intermarché-Circus-Wanty-Easytoys. Onderdeel van de deal zijn superaerodynamische tijdrithelmen in de vorm van een dildo.

7) Taco van der Hoorn wint de tijdrit in de Tour

De aerodynamische Easytoys-helm werpt direct z'n vruchten af, want in de 22 kilometer lange tijdrit van Passy naar Combloux finishen er maar liefst zeven renners van Intermarché-Circus-Wanty-Easytoys bij de eerste tien. Taco van der Hoorn haalt het voor Kobe Goossens.

8) Clowntje Bumba wieleranalist NOS in Tour

De NOS komt deze Tour met een verrassende analist op de proppen: Studio 100-telg Clowntje Bumba schuift gedurende de Tour samen met onder andere Roxane Knetemann aan bij Dione de Graaff om de koers te analyseren. Het Vlaamse tekenfilmclowntje weet verrassend veel van de koers en blijkt in mooie volzinnnen te kunnen praten. Taco van der Hoorn is z'n favoriete renner.

Beeld: YouTube

9) Jumbo-Visma contracteert Clowntje Bumba

Bumba blijkt niet alleen prima te kunnen analyseren, hij fietst ook heel hard. In een test laat hij de leiding van Jumbo-Visma versteld staan. Ze kopen zijn contract bij Studio 100 af voor een slordige miljoen euro en binden hem voor drie jaar.

Merijn Zeeman: "Bumba is een groot talent. We hebben met Primoz Roglic al eerder laten zien atleten uit andere disciplines om te kunnen scholen tot topwielrenners. Het clownsvak is ook topsport, vergis je niet. Als hij wat kilo's verliest, zie ik in hem een nieuwe Tour-winnaar op termijn."

10) Taco van der Hoorn kroont zich tot wereldkampioen in Glasgow

Kennen we het wonderjaar van Philippe Gilbert in 2011 nog, waarin hij bijna alles won wat er te winnen viel? Nou, 2023 is het wonderjaar van Taco van der Hoorn. De Nederlander van Intermarché-Circus-Wanty-Easytoys pakt na Roubaix en de tijdrit in de Tour ook verrassend de regenboogtrui in de wegrit van het WK.

Hij sluipt tegen de teamorders van bondscoach Koos Moerenhout in mee in een groepje met de Iraniër Ali Jaikazrezadinajaad, de Zimbabwaan Umbe Mpfefo, de Oezbeek Gregori Vlatsjekoslavski en de Nepalees Marwinpuf Raidanhadjarar. Dat kopgroepje houdt tegen ieders verrassing stand. Van Hoorn verliest de sprint van Mpfefo, maar die wordt gediskwalifcieerd omdat hij afwijkt van z'n lijn.

Columns
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2021