Favorieten vrouwenkoers Omloop Het Nieuwsblad: tweede op rij voor Van Vleuten?

Wie zijn de favorieten voor de vrouweneditie van Omloop Het Nieuwsblad? Wij doen een duit in het zakje.

Omloop Het Nieuwsblad Elite women 2022

Voor zowel de mannen als vrouwen gaat het Vlaamse voorjaar morgen van start. Bij de heren hebben we reeds ons licht laten schijnen over de topfavorieten voor Omloop Het Nieuwsblad. En dus wordt het tijd om een blik te werpen op het ijzersterke deelnemersveld bij de de dames. Hierbij de favorieten voor de overwinning.

De winnares van vorig jaar, Annemiek van Vleuten, is ook dit jaar weer van de partij. De Nederlandse renster heeft de voorbije jaren alles gewonnen wat er te winnen valt en is uiterst gretig om deze trend in haar afscheidsjaar voort te zetten. Daarom bestempelt Wieler Revue Annemiek van Vleuten als onbetwiste topfavoriet voor Omloop Het Nieuwsblad 2023.

Sterrenformatie van Team SD Worx

Maar, er zijn genoeg kapers op de kust die eveneens een goede kans maken op winst. Team SD Worx staat, zoals eigenlijk altijd wel het geval is, met een ijzersterk team aan de start. Te beginnen met de nummer twee van vorig jaar: Demi Vollering. In 2022 trok ze nipt aan het kortste eind, dit jaar is onze landgenote ongetwijfeld uit op revanche.

Het is echter zeer de vraag of de voormalig winnares van Luik-Bastenaken-Luik daar de kans toe krijgt. Binnen haar eigen ploeg zijn er namelijk nog een aantal renners die deze wedstrijd op hun naam kunnen schrijven. Lotte Kopecky won vorig jaar de Ronde Van Vlaanderen en bewees  begin deze maand al goed in vorm te zijn door twee medailles te winnen op het EK baanwielrennen. In eerste instantie zullen ze bij SD Worx waarschijnlijk de Kopecky-kaart spelen, maar vlak ook Marlen Reusser en Lorena Wiebes niet uit.

Sprintgeweld

Mocht het uitdraaien op een sprint van een iets grotere groep, dan zullen de bovengenoemde Wiebes en Kopecky ook zeer goed uit de verf komen. Maar er zijn nog veel meer watervlugge rensters die hun hoop vestigen op een eindsprint. De wereldkampioene van 2021, Elisa Balsamo, is uiterst rap in een rechte lijn en goed bestand tegen de Vlaamse heuvels: oppassen dus.

Loes Adegeest beschikt ook over een stel rappe benen en verkeert in bloedvorm getuige haar zege in de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Ze was op dat heuvelachtige parkoers Amanda Spratt nipt de baas en reist dus met veel vertrouwen af richting de Omloop.

Eervolle vermeldingen

Er zijn natuurlijk nog veel meer kanshebbers. Houd daarom ook rekening met de volgende rensters: Elisa Longo Borghini, Grace Brown, Silvia Persico en de altijd gevaarlijke Katarzyna Niewiadoma. De achttiende editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen start om 13:25 uur en is aansluitend op de finish van de mannen ook live te volgen op tv en online.

Achtergrond
  • Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022