Jonas Vingegaard wil verbod op inhalatie koolmonoxide: 'Sommige teams misbruiken het'

Visma | Lease a Bike gebruikt herinademing van koolmonoxide, maar kopman Jonas Vingegaard ziet het inhaleren het liefst verboden worden. 

jonas vingegaard 2025

Jonas Vingegaard heeft opgeroepen tot een verbod van het inhaleren van koolmonoxide (CO). Opvallend, want zijn ploeg, Team Visma | Lease a Bike, gebruikt het middel zelf. In gesprek met Le Monde geeft de Deen aan dat andere ploegen CO-inhalatie gebruiken op een oneerlijke manier.

Twee methodes

Het gebruik van koolmonoxide kan op twee manieren. Tijdens de laatste Tour de France werd bekend van het gebruik van CO-inhalatie in het peloton. Zowel Team Visma | Lease a Bike en UAE Team Emirates gaven het gebruik toe, maar benadrukte dat ze niet aan inhalatie, maar herinademing doen, via een zogehete rebreather.

Met een rebreather komt koolmonoxide gedoseerd in de longen en kunnen belangrijke (bloed)waardes gemeten worden. Zo meet Visma dankzij CO-inhalatie het effect van hoogtestages van renners, door voorafgaand en na afloop van stages eenmalig te meten. Naar eigen zeggen is dit een veilige manier om koolmonoxide te gebruiken.

De tweede, veel gevaarlijkere manier om CO-inhalatie te gebruiken is niet als meetmethode, is puur gericht op prestatiebevorderende effect. Via dezelfde rebreathers kunnen herhaaldelijk kleine doseringen koolmonoxide geinhaleerd worden. Hierdoor wordt de maximale zuurstofopname vergroot. Stelselmatige inhalatie zou dezelfde fysieke effecten hebben als een hoogtestage.

Vingegaard roept op

Volgens Vingegaard gebruiken andere ploegen de tweede methode. Hij roept daarom op tot een verbod op het gebruik van koolmonoxide. Dus ook als meetmethode zoals bij Visma, wat de Deen nogmaals benadrukt. "Mijn team gebruikt koolmonoxide om het bloedvolume en de totale hemoglobinemassa te meten", vertelt hij.

"We inhaleren de koolmonoxide eerst een keertje voorafgaand aan een hoogtestage. Aan het einde van de hoogtestage wordt dit herhaalt om de maximale zuurstofopname te berekenen", klinkt de uitleg van Vingegaard, die dit jaar de Tour én La Vuelta rijdt.

Andere ploegen maken juist misbruik van het controversiële middel. "Sommige teams misbruiken het door regelmatig lage doses koolmonoxide in te ademen, wat leidt tot een aanzienlijke verbetering van de prestaties van hun renners. Dit is oneerlijk en het Wereld Anti-Doping Agentschap (WAD) zou dit moeten verbieden", vindt Vingegaard.