Niki Terpstra: 'Op dat lange stuk naar Oudenaarde kan Van der Poel net iets meer pokeren dan Van Aert'

Het belooft komende zondag een heerlijke Ronde van Vlaanderen te worden met drie renners die er op voorhand bovenuit steken.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

De heilige week zou de heilige week niet zijn als er oeverloos wordt voorbeschouwd op de Ronde van Vlaanderen. In Het Nieuwsblad analyseert columnist Niki Terpstra de verhoudingen tussen de drie topfavorieten: Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar.

Volgens de Nederlander kan het in het voordeel van Van der Poel spreken dat hij al twee keer gewonnen heeft in Vlaanderen. "Hij liet in Sanremo al zien dat hij bizar goed in vorm is en hij is gemaakt voor de Ronde. Alles wat erin zit, kan hij goed. Een ander voordeel dat Van der Poel heeft, is dat hij haar al twee keer op zijn palmares heeft staan."

Zeker als ze met z'n drieën naar de meet gaan kan dat een rol gaan spelen, stelt Terpstra. "Dan heeft hij de beste kaarten om te pokeren. Op die lange rechte stukken naar Oudenaarde moet iemand op de uitvallen reageren. Hij kan daar net iets meer dan Van Aert de kat uit de boom kijken."

Instinct

Terpstra denkt dat net dat ervoor kan zorgen dat Van der Poel iets frisser zal zijn aan de meet. "Mathieu koerst meer op instinct. Hij is onvoorspelbaarder dan Wout die toch vaker vertrouwt op het plannetje dat vooraf is uitgekiend. Mathieu durft daar van af te wijken en zijn eigen koers te rijden. Ik dicht Van Aert en Van der Poel in Vlaanderen meer kans toe dan Pogacar. Dit is hun terrein. Met een licht voordeel voor Mathieu. Als ik op iemand mijn geld moet zetten, dan wel op hem."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023