Verrassend lijstje: dit zijn volgens statistieken op dit moment de 15 beste allround renners

In een peloton vind je sprinters, klimmers, tijdrijders en klassementsrijders, maar je hebt er ook die uitblinken in alle disciplines!

Milan - Sanremo 2023

Waar de één zich specialiseert in één onderdeel, zijn er ook renners die scoren over de hele lijn. Zo heeft Tadej Pogacar zowel de Tour als de Ronde van Vlaanderen op zijn palmares staan. Wout van Aert won in de Ronde van Frankrijk dan weer ritzeges op elk soort terrein. Maar wie is nu de beste allround renner in het peloton?

De gespecialiseerde wielerdatabank procyclingstats is de bijbel onder wielerfans. Je vindt er een walhalla aan statistieken en ranglijsten terug. Zo ook een lijstje met de vijftien beste allround renners, die op dit moment nog steeds actief zijn in het peloton.

Om tot het lijstje te komen hield de website de scores van renners over de vijf onderdelen bij (rondewerk, ééndagkoersen, tijdrijden, sprinten en klimmen). Vervolgens werden de renners gerangschikt op basis van hun het onderdeel waarin ze het laagst scoren. kleine kanttekening: omdat er enkel rekening gehouden wordt met behaalde scores tijdens de carrière van renners, bestaat de top 10 vooral uit renners van de oudere generatie omdat zij meer koersen gereden hebben.

De volledige lijst vindt u hieronder terug en daar zitten toch wel enkele verrassingen tussen! Zo staat de Noor Edvald Boasson Hagen helemaal boven, voor de 47 (!) jarige veteraan Francisco Mancebo. Mathieu van der Poel vinden we pas op plaats 11 terug en Wout van Aert moet het doen met een 8e plek. Met Yves Lampaert staat er nog een tweede Belg in de top 15. En Tadej Pogacar? Die komt vreemd genoeg niet in het lijstje voor!

Foto: Procyclingstats

Bij de vrouwen voert Marianne Vos het rijtje aan, gevolgd door drie Nederlandse dames (maar geen Demi Vollering!). Lotte Kopecky staat op plek 11.

Foto: Procyclingstats
Pelotonpraat
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023